home~pRzlpP~kKEtbk~dh5QMm_j

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си облик. Разказът в лентата се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до съвремието ни. Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройстовото, постижения в науката и изкуствата, за най-ярките общественополитически събития и факти, за ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години. „105 минути София“ събира и преплита част от епизодите на съществуващата документална поредица „5 минути София“, плод на седем годишната работа на екипа и създадените през последната година нови филмови истории.

https://youtube.com/watch?v=rnqfkFdAzmk%3Frel%3D0

Филмът среща съвремието на града с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа. В него са включени и кратки игрални сцени. Актьори от различни поколения, пресъздават във възстановките мигове от богатата история на древния град. Седемдесет и седем исторически личности, свързали съдбата си със София оживяват в портрети на екрана. Палитрата от лица се допълва от уникалните документални кадри от архивите избрани специално за филма. Благодарение на работата на аниматорите зрителите ще видят как е изглеждала древна Сердика, Римския амфитеатър, строежа на църквата „Св. София“, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София при обявяването му за столица. Работата на операторите, авторите на музиката и художниците допълват емоциите във филмовия разказ.

Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Оператори са Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев. 

Сценарият на „105 минути София“ е дело на Георги Милков и сценарния екип Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката към филма е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburn records. Монтажът, звукът и визуалните ефекти са създадени в студиото на „ЗуумАрт“ от Екатерина Иванова, Красимир Геновски и Петко Манчев. 3D анимациите във филма са дело на екип на МираМар филм, Здравко Миленов и Пламен Иванов.

„105 минути София“ се реализира благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Общинско предприятие „Туризъм“, Минерални води „Банкя“, Виваком, снимачна техника „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

На 29 март в „Дома на киното“ филмът имаше своята официална премиера в рамките на кинофестивала „София Филм Фест“. Той гостува и на някои от Българските културни институти в Европа. Поводът беше 140-годишнината от обявяването на София за столица на България през 2019-а. Гостува и на българската общност във Виена.

Телевизионната му премиера беше на 3 април 2019 г. в програмите на БНТ. На 17 септември – денят на София пък беше излъчен в програмите на други телевизионни оператори.

В края на април 2019 г. „105 минути София – историята на града“ печели наградата „Най-добър документален филм“ на кинофестивала „Бели нощи“ в Санкт Петербург.

В момента документалният филм е част от програмата на Софийска градска художествена галерия, посветена на 140 години от обявяването на София за българска столица. Скоро се предвижда и среща с екипа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички