IMG_6363

Празник е! Днес отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24-ти май. Честваме създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя. Преводите на Библията двамата братя записват на глаголица. А празникът се чества официално в страната ни още от 1851-ва година, благодарение на родолюбивото дело на Найден Геров.

Спасявайки и съхранявайки делото на Св. Св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на човечеството. „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“, думите на Патриарха на българската литература Иван Вазов са не само верни, но ни напомнят, че винаги ще имаме повод за национална гордост.

А днешният ден е не само празник, а и повод да се върнем към корените си, към извора на познанието, понеже „В началото бе словото“. Днес е времето за тържество на духа, ден, в който да си спомним, че трябва да следваме неотклонно онази светлина, дадена ни чрез българското слово.

Честит празник!

За най-българския ден, за езика и паметта, за националното самочувствие, самоосъзнаване и себеуважение, за  младото поколение и книгите като наследство, за книгоиздаването и съвременната българска литература – вижте празничното гостуване на Ива Спиридонова, Издателство „Библиотека България“ в предаването „Пътеки“, БНТ.

Интервюто можете да видите тук: 24-ти май – празникът на словото, което ни съхранява през вековете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички