home~pRzlpP~kKEtbk~u0v8gl_j

Българската столица София е съхранила в своето минало безброй истории, случили се и случващи се в нея вече над 8 000 години. Градът, построен върху хилядолетни пластове история, носи духа на културно средище под името Улпия Сердика. Наречена е на император Марк Улпий Траян, на когото дължи автономното си управление. За онова време днес ни напомнят редица артефакти като ротондата „Свети Георги“, Западната порта и Ларгото, както и още ценни експонати, останали погребани под сградите на властта, построени по времето на социализма.

Спомен за някогашното величие на града представя видеопоредицата 5 минути София – документални истории за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. София – културна столица на Европа е темата, върху която се фокусират кратките разкази. Това е един изключително амбициозен проект, чийто автор е актьорът Камен Воденичаров. Екипът на „Камен Во Студио“ реализира шест сезона от поредицата 5 минути София, подкрепена и финансирана от програма „Култура“ на Столична община. От 2012 година досега са заснети и разпространени общо 42 епизода от кратките филми.

~~~

В пределите на Втората българска държава градът става известен като „един от най-славните и забележителни градове в европейските предели“. По време на Второто българско царство се създава книжовна школа. Тук се кръстосвали и пътищата на монаси и книжовници. Севастократор става ктитор на един от най-големите шедьоври на средновековна България – Боянската черква. Според ктиторския надпис в Боянската църква от 1259 година севастократор Калоян е „братовчед царев“ и „внук на св. Стефан, краля сръбски“, т.е. Стефан Първовенчани.  

Оновната част на Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е построена и изписана в 1259 г. по поръчка на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, като храм към извънградската резиденция на феодала, от която тя е била част. Портретите на Калоян и неговата съпруга Десислава са достигнали до нас изписани в криптата на църквата. Те са сред единиците съхранили се автентични образи на български боляри и владетели. На стенописа в Боянската църква е изобразено как севастократор Калоян поднася храм на св. Николай Мирликийски.

https://youtube.com/watch?v=8eAHg1vo65w%3Frel%3D0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички