home~pRzlpP~kKEtbk~JAEuH_j

Българската столица София е съхранила в своето минало безброй истории, случили се и случващи се в нея вече над 8 000 години. Градът, построен върху хилядолетни пластове история, носи духа на културно средище под името Улпия Сердика. Наречена е на император Марк Улпий Траян, на когото дължи автономното си управление. За онова време днес ни напомнят редица артефакти като ротондата „Свети Георги“, Западната порта и Ларгото, както и още ценни експонати, останали погребани под сградите на властта, построени по времето на социализма.

Спомен за някогашното величие на града представя видеопоредицата 5 минути София – документални истории за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. София – културна столица на Европа е темата, върху която се фокусират кратките разкази. Това е един изключително амбициозен проект, чийто автор е актьорът Камен Воденичаров. Екипът на „Камен Во Студио“ реализира шест сезона от поредицата 5 минути София, подкрепена и финансирана от програма „Култура“ на Столична община. От 2012 година досега са заснети и разпространени общо 42 епизода от кратките филми.

~~~

Колко вълнуващо е само дори да си представи човек, че преди хилядолетия, мястото, на което днес се намира София, е било девствено и неподправено. Минералните извори, плодородното поле и планините покрити с вековни гори и благоприятното географско разположение са причини да се зароди тук живот. Тук е открита и тя – Слатинската Венера. Слатинската Венера е смятана за една от най-старите в света фигури на богинята майка. Статуята на Слатинската Венера е от началото на VI хилядолетие пр. н. е.

https://youtube.com/watch?v=_qc1a34zlVQ%3Frel%3D0

AddThis Sharing ButtonsShare to FacebookShare to ViberShare to Имейл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички