125 години от рождението на Сергей Есенин

  02 Октомври 2020, 11:45           1471        0

Снимка: https://moscowseasons.com/

 


Поетите от мащаба на руския поет Сергей Есенин се броят на пръсти. Световна слава му донасят неговите меланхолични стихове, както и бурният му, но кратък живот. Сред съвременниците си Есенин се е ползвал със своеобразна репутация. С такава се ползва и сред нас, съвременните читатели и любители на поезията. Талантлив и скандален – това е най-честото и точно определение за него. Поезията, жените и алкохолът са негови страсти.

Сергей Есенин се появява на бял свят на 3 октомври (21 септември стар стил) 1895 г. в село Константиново (днес Есенино), Рязанска област. Завършва църковното училище в близкото градче. Първото си стихотворение бъдещият "селски поет" пише на 8 години. През 1912 г. той се премества в Москва, където работи като месар и после като коректор в печатница. Само след две години публикува първите си стихотворения. Там се жени за колежката си Анна Изрядовна, от която има един син, умрял в трудов лагер през 1937 г. (обвинен несправедливо по донос в опит за покушение над Сталин). Известно време Есенин посещава Московския университет, но бързо го напуска. През 1915 г. Есенин се премества в Петроград (днес Санкт Петербург). Там се запознава с популярните тогава поети Александър Блок, Сергей Городецки, Николай Клюев, Андрей Бели, пред които чете стиховете си и които му оказват влияние, и му помагат да започне литературната си кариера. През същата година издава първата си стихосбирка и скоро става един от най-известните руски поети.

Есенин е бил много популярен и поради цветистия си живот. Има четири брака. През 1917 г. се влюбва в известната актриса Зинаида Райх и скоро двамата се венчават. Бракът продължава няколко години, когато Есенин напуска бременната си съпруга, която в това време се грижи и за малката им дъщеричка. След развода им, Райх се омъжва за известния режисьор Майерхолд, който осиновява и възпитава децата на Есенин. През 1922 г. след бурна връзка Есенин се жени за световноизвестната танцьорка Айседора Дънкан, 18 години по-възрастна от него, но и това семейство се разпада. Последната съпруга на поета е внучката на Лев Толстой. По това време София Толстая завежда библиотеката на Съюза на писателите. И този брак не прави щастлив Есенин и съпрузите скоро се разделят.

Сложна личност е бил Есенин. През последните години от живота му вестниците са изпъстрени с разобличаващи статии за него, в които се говори за пиянството и скандалджийството му. За съжаление, повечето от тези сведения били истина. Есенин е фигурирал в четири наказателни дела за хулиганство, освен това той и приятелите му са били обвинявани в антисемитизъм. Дори Дзержински е искал да го прати в санаториум, за да се излекува от алкохолизма си. Но тогава не могли да го открият. Да се подложи на лечение в частна психоневрологична клиника успяла да го убеди съпругата му София. След месец обаче Есенин напуска клиниката, изтегля от сметките си всички пари и заминава за Ленинград, нанася се в хотел "Англетер", където в стая номер 5 в нощта на 24 срещу 25 декември 1925 г. намира смъртта си. Само трийсетгодишен! И до днес тогавашната версия са самоубийство поради депресия буди съмнение и надали някога тази загадка ще бъде разбулена, въпреки съществуващите факти.

Есенин живее кратък, безгрижен и романтичен живот. Винаги е събуждал у хората бурни емоции и противоречиви страсти, и самият той е бил разкъсван от тези страсти. С тях той живял и от тях е загинал.

Сергей Есенин е обичан от народа поет, възпял в творчеството си красотата на руската земя, природата. Той е бил приеман като "обикновен човек от народа" и затова поезията му е толкова близка и скъпа на руснаците. След смъртта на Есенин широка известност придобива понятието ЕСЕНИНЩИНА, което характеризира упадъчните настроения в условията на следоктомврийската действителност. Това понятие е свързано с един период от творчеството му и излиза извън пределите на поезията и литературата. Есенин само придава на тези упадъчни настроения определена форма и се явява техен поетичен идеолог.


коментари

Добави коментар