5 минути София - Метрото на София

  17 Септември 2020, 14:12           65        0

Снимка: 5 минути София

 


Българската столица София е съхранила в своето минало безброй истории, случили се и случващи се в нея вече над 8 000 години. Градът, построен върху хилядолетни пластове история, носи духа на културно средище под името Улпия Сердика. Наречена е на император Марк Улпий Траян, на когото дължи автономното си управление. За онова време днес ни напомнят редица артефакти като ротондата "Свети Георги“, Западната порта и Ларгото, както и още ценни експонати, останали погребани под сградите на властта, построени по времето на социализма.

Спомен за някогашното величие на града представя видеопоредицата 
5 минути София - документални истории за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. София - културна столица на Европа е темата, върху която се фокусират кратките разкази. Това е един изключително амбициозен проект, чийто автор е актьорът Камен Воденичаров. Екипът на "Камен Во Студио" реализира шест сезона от поредицата 5 минути София, подкрепена и финансирана от програма „Култура“ на Столична община. От 2012 година досега са заснети и разпространени общо 42 епизода от кратките филми.

~~~

Първите проучвания и планове за строителство на подземен транспорт в София са осъществени в края на 60-те години на XX век. Бързо нарастващото население на София налага необходимост от ефективен обществен транспорт. Макар и открито 135 години след първото в света, метрото на София може да бъде наречено една от „сбъднатите мечти" на столицата.

коментари

Добави коментар