5 минути София - Жълтите павета

  24 Ноември 2019, 11:12           444        0

 

Българската столица София е съхранила в своето минало безброй истории, случили се и случващи се в нея вече над 8 000 години. Градът, построен върху хилядолетни пластове история, носи духа на културно средище под името Улпия Сердика. Наречена е на император Марк Улпий Траян, на когото дължи автономното си управление. За онова време днес ни напомнят редица артефакти като ротондата "Свети Георги“, Западната порта и Ларгото, както и още ценни експонати, останали погребани под сградите на властта, построени по времето на социализма.

Спомен за някогашното величие на града представя видеопоредицата 5 минути София - документални истории за събития, личности, легенди и артефакти от историята и културата на древния град. София - културна столица на Европа е темата, върху която се фокусират кратките разкази. Това е един изключително амбициозен проект, чийто автор е актьорът Камен Воденичаров. Екипът на "Камен Во Студио" реализира шест сезона от поредицата 5 минути София, подкрепена и финансирана от програма „Култура“ на Столична община. От 2012 година досега са заснети и разпространени общо 42 епизода от кратките филми.

~~~

Символът, който отличава самата сърцевина на София са жълтите павета. Те се превръщат в белег на административния, историческия и културен център на града. Според легендата жълтите павета са подарък по случай сватбата на цар Фердинад,  в действителност са внесени от Австро-Унгария през 1907 г., по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров. Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съвпада или предшества появата на емблематични за града сгради – Народния театър, Военния клуб, Халите, Централната баня, храмът "Александър Невски". Паветата преживяват войни, бедствия, земетресения, танкове, обсади, бомбардировки и дори колекционери на сувенири...

 

коментари

Добави коментар