ЗА НАС

Библиотека България” е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано през януари 2018 г. от поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Сътрудничат си с държавни културни институции, писателски сдружения и асоциации, медии. Стремежът на екипа е запазването на изключителна прецизност и отговорност във всеки етап от и след създаването на книжното тяло  от предварителния прочит на ръкописа, редакцията, коректурата и отпечатването му, до представянето и популяризирането на всяка книга пред българския читател. Вниманието и индивидуалното отношение към всеки автор са в основата на възгледите на колектива. Издателството организира и продуцира литературни събития в страната. Предстои учредяване на Национална ежегодна литературна награда Вие пишете, ние четем.

 

 

УСЛУГИ

Предварителен прочит на ръкопис

Професионална редакция  

Професионална коректура 

Предпечатна подготовка

Печат на книги

Печат на рекламни материали

Анотации, рецензии, ревюта

Книгоразпространение на печатни издания

Менажиране на литературни събития 

Професионални фотосесии

Рекламни трейлъри

Видеозаснемане на събития

Промотиране на печатни издания

 

ЕКИП

 

Александрина Валенти е родена във Варна. Завършва 4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ с профил испански език, след което и бакалавърска програма по „Журналистика” в „Нов Български Университет”. Завършва магистратура Визуален и иновативен дизайн” в „Rome University of Fine Arts”, Рим, Италия. Занимава се с рисуване, фотография, пише поезия и проза. Работи като графичен дизайнер и журналист. В началото на 2019 г. излиза от печат дебютната ѝ стихосбирка, която носи името „Амаркорд”.

 

 

 

Емилия Попова е родена в София. Завършва Руската гимназия, след което СУ Св. Климент Охридски - „Руска филология” и „Българска филология”.  Работила е в направление „Театър и музика” в Министерство на културата. Превежда от руски език художествена литература, философски и психологически текстове. Сред преведените заглавия са Моите събеседници” от Вениамин Каверин, разказите на Шолохов и Илф и Петров в многотомни издания, Звезда за една роля от Т. Степанова, Петото евангелие от Влад Доронин, книги на Михаил Лежепьоков, Как да дресираш мъжете от Гришина и Макарова, Новата Русия. Михаил Горбачов”, кулинарна и спортна енциклопедии, пиеси. Нейни преводи са публикувани и в списанията СъвременникПанорамаСептемвриФилософска мисълЛитературна мисъл, Литературен фронт

 

Ива Спиридонова е родена в Кюстендил. Висше образование завършва в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” като Магистър „Старобългаристика”, Бакалавър „Българска филология” и Бакалавър „Връзки с обществеността и реклама”. Живее в София, преподава български и английски езици на деца, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира събития и литературни четения в София и страната. Редактор е на книги с поезия и проза. Един от основателите на движението "Нова Асоциална Поезия", създадено през 2017 г. и редактор в едноименното електронно списание от самото начало. Членува в „Асоциация на младите български писатели” от създаването ѝ. Съосновател на Издателство „Библиотека България”. „Думите МИ” (2016) е дебютната ѝ книга с лирика, която достига пето място в националния конкурс „Моята любима книга, 2016”, раздел „Поезия”. През 2018 г. стихосбирката е номинирана за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим”, Чепеларе. През 2018 г. излиза от печат втората ѝ книга с поезия - „Детайли”, а през пролетта на следващата година е номинирана за финалист в четвъртото издание на конкурса за литературната награда „Ваня Константинова”. През май 2020 г. със стихотворението си „Довиждане до другия живот“ печели специална награда в Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“, гр. Кюстендил. Творческата ѝ страница в социалната мрежа Facebook също носи името "Думите МИ" - място, в което тя споделя своите поетични и критически текстове. Нейни публикации с поезия и критика има и на страниците на онлайн списанията "Е-същност", "Четилище", "Нова социална поезия"  и "Нова Асоциална Поезия". Част от творчеството ѝ е преведено на английски и арабски език. 

 

Моника Комарницка е родена в София. Завършва 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ и продължава образованието си в Национална художествена академия по специалността Книга и печатна графика. Един семестър от обучението си прекарва в Уелс, заставайки зад идеята, че пътуването трябва да бъде неизменна част от живота на всеки с главна цел - откриване на възможно най-много различни гледни точки. Известно време е главен художествен ръководител на дизайнерско студио Harmonica. Занимава се с изобразително изкуство, графичен дизайн и фотография, илюстрира детски книги и рисува коледни картички. Намира своето място в сферите на рекламата и оформлението на книги.

 

 

Светослава Мадарова е родена в София. Завършва "Полиграфия" в Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик". Открива фотографията по-късно във времето, като от хоби, постепенно я превръща в професия. Двете ѝ дъщери са най-честите модели за снимките ѝ. Снима различни обекти, но най-голямата ѝ тръпка са нейните авторски композиции. Духът, който влага в тях, ги прави повече от успешни и те се превръщат в корици на книги навсякъде по света. Има успешно продадени фотографии в САЩ, Франция, Испания, Мексико, Великобритания, Корея, Бразилия, България и други. Предпочита портретната фотография. Тя споделя: „Като погледнеш в очите им през камерата и виждаш неща, за които даже и те не подозират”. Светослава обича да хваща емоцията, усмивките и да ги прави вечни. Обожава да сбъдва фантазиите си, пресъздавайки ги чрез окото на камерата. Точно тези фантазии са причина тя да бъде част от екипа на агенции като "Arcangel” и „Trevillionе" и един от най-предпочитаните професионалисти в София и страната. Нейни кадри може да намерите и на официалната ѝ фейсбук страница Captured by Svetoslava.          

                                                                                                      

Симеон Аспарухов е роден в София. Като ученик е бил репортер в студентското радио "Га-га", към БНР "Христо Ботев". Изучава психология във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“, по-късно се квалифицира като данъчен и митнически посредник в „Търговско-промишлена палата“. Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане” (2017). В следващата година в поетичен проект с поета Емилиан Примов издават обща книга-диалог, озаглавена „Говорим за Нея“. Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на БНР „Христо Ботев. Съавтор е в музикално-поетичните спектакли „Отражения“ (2018), „Светлина в душата“ (2018) и „НАСАМ(Е)“ (2019). Заедно със Станислава Пирчева-Ава, води рубриката „Разхвърлян Ум“ в предаването „Нощен хоризонт“ в БНР, програма „Хоризонт“. Поддържа поредицата „Това е България“ в месечното двуезично списание „Fly Guide“. Редактор е на книги от съвременни автори, пише ревюта и представя артисти от различните изкуства в страницата на „Библиотека България“ и в платформата „Тетрадката.ком“. Кореспондент на Културни новини. Член на Съюза на българските писатели.