Кои сме ние

Библиотека България” е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано през януари 2018 г. от поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Към екипа се присъединяват Александрина Валенти и Моника Комарнитска дизайн, Васил Прасков – редактор и рецензент, Христо Дишев преводач, Емилия Попова  сътрудник и Светослава Мадарова  фотограф. Сътрудничат си с държавни културни институции, писателски сдружения и асоциации, медии. Стремежът на екипа е запазването на изключителна прецизност и отговорност във всеки етап от и след създаването на книжното тяло  от предварителния прочит на ръкописа, редакцията, коректурата и отпечатването му, до представянето и популяризирането на всяка книга пред българския читател. Вниманието и индивидуалното отношение към всеки автор са в основата на възгледите на изградения колектив, а водещата цел е създаването на общност от пишещи и четящи хора. „Библиотека България” организира и продуцира различни литературни събития в цялата страна. Предстои учредяването на Национална ежегодна награда за поезия.

 


УСЛУГИ


 

Предварителен прочит на ръкопис

Професионална редакция  

Професионална коректура 

Предпечатна подготовка

Печат на книги

Печат на рекламни материали

Анотации, рецензии, ревюта

Книгоразпространение на печатни издания

Менажиране на литературни събития 

Професионални фотосесии

Рекламни трейлъри

Видеозаснемане на събития

Промотиране на печатни издания

 


ЕКИП


 

 

Ива Спиридонова е родена в Кюстендил. Завършва средното си образование в Езикова Гимназия „Д-р Петър Берон”. Владее свободно английски език, изучавала е руски, сърбохърватски и италиански. Висше образование завършва в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” като Магистър „Старобългористика”, Бакалавър „Българска филология” и Бакалавър „Връзки с обществеността и реклама”. Живее в София, преподава български и английски езици на деца, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира представяния на други автори, събития и литературни четения в София и страната. Редактор е на книги с поезия и проза. Била е редактор в списание "Нова социална поезия". Един от основателите на движението "Нова Асоциална Поезия", създадено през 2017 г. и редактор в едноименното електронно списаниео от самото начало. Членува в „Асоциация на младите български писатели” от създаването ѝ. Съосновател на Издателство „Библиотека България”. „Думите МИ”(2016) е дебютната ѝ книга с лирика, която достига пето място в националния конкурс „Моята любима книга, 2016”, раздел „Поезия”. През 2018 г. стихосбирката е номинирана за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим”, Чепеларе. През 2018 г. излиза от печат втората ѝ книга с поезия - „Детайли”, а през пролетта на следващата година, книгата е номинирана за финалист в четвъртото издание на конкурса за литературната награда „Ваня Константинова”. През май 2020-та година, със стихотворението си „Довиждане до другия живот“, печели специална награда в Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“, гр. Кюстендил. Творческата ѝ страница в социалната мрежа Facebook също носи името "Думите МИ" - място, в което тя споделя своите поетични и критически текстове. Нейни публикации с поезия и критика има и на страниците на онлайн списанията "Е-същност", "Четилище", "Нова социална поезия"  и "Нова Асоциална Поезия". Част от творчеството ѝ е преведено на английски и арабски език. 

 


 

Александрина Валенти е родена във Варна. Завършва 4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ с профил испански език, след което и бакалавърска програма по „Журналистика” в „Нов Български Университет”. Понастоящем живее в Рим, Италия, където учи магистратура “Визуален и иновативен дизайн” в „Rome University of Fine Arts”. Занимава се с рисуване, фотография, поезия, проза. Работи като графичен дизайнер и журналист. В началото на 2019 излезе от печат дебютната ѝ стихосбирка, която носи името „Амаркорд”.

 

 

 


 

Моника Комарницка е родена в София. Завършва 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ и продължава образованието си в Национална художествена академия по специалността Книга и печатна графика. Един семестър от обучението си прекарва в Уелс, заставайки зад идеята, че пътуването трябва да бъде неизменна част от живота на всеки с главна цел - откриване на възможно най-много различни гледни точки. Известно време е главен художествен ръководител на дизайнерско студио Harmonica. Занимава се с изобразително изкуство, графичен дизайн и фотография, илюстрира детски книги и рисува коледни картички. Намира своето място в сферите на рекламата и оформлението на книги.

 


 

Симеон Аспарухов е роден в София. Като ученик е бил репортер в студентското радио "Га-га", към БНР "Христо Ботев". Продължително време се занимава с психодрама, впоследствие в периода 1998-2002 г. изучава психология във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“. През 2009 г. се квалифицира като данъчен и митнически посредник в „Търговско-промишлена палата“. През 2016 г. посещава Академия за творческо писане „Валери Петров“ в София. Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане”(2017). В следващата година в поетичен проект с поета Емилиан Примов издават обща книга-диалог, озаглавена „Говорим за Нея“. Приходите от целия тираж са преведени по дарителска сметка за благотворителната кауза „Дари надежда на Сияна“. Симеон е един от претендентите в ХLVI Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет” – Хасково 2018 г., категория "Поезия". Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на БНР "Христо Ботев". Съавтор е в музикално-поетичните спектакли „Отражения“, представен от танцова формация "Софистик-Живо" в НДК, "Светлина в душата", представен от струнен квартет "Класик Арт" от Софийска филхармония на камерна сцена в зала "България" и "НАСАМ(Е)", представен от "Клас 5х5" в клуб "Ялта". Занимава се с любителска фотография, изобразително изкуство, графичен дизайн, поддържа музикален блог, пише поезия, кратки разкази, импресии и миниатюри. Редактор е на няколко стихосбирки и книги с разкази от съвременни автори, пише анотации и ревюта за български писатели, представя и интервюира артисти, художници, писатели, музиканти, фотографи в официалната страница на издателство „Библиотека България“. Заедно със Станислава Пирчева-Ава, води рубриката „Разхвърлян Ум“ в предаването „Нощен хоризонт“ в БНР, програма „Хоризонт“. Поддържа поредицата „Това е България“ в месечното двуезично списание „Fly Guide“. Член на Асоциацията на младите български писатели, участник в литературното движение Нова Асоциална Поезия. През 2020 г. подготвя излизането на втората си самостоятелна книга с поезия, с редактор поетесата Маргарита Петкова. 

 


 

Светослава Мадарова е родена в София. Завършва "Полиграфия" в Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик". Открива фотографията по-късно във времето, като от хоби, постепенно я превръща в професия. Двете ѝ дъщери са най-честите модели за снимките ѝ. Снима различни обекти, но най-голямата ѝ тръпка са нейните авторски композиции или както тя ги нарича "моите си идиотии". Духът, който влага в тях, ги прави повече от успешни и тези нейни фотографии започват да се харесват, като се превръщат в корици на книги навсякъде по света. Има успешно продадени фотографии в САЩ, Франция, Испания, Мексико, Великобритания, Корея, Бразилия и България. Предпочита портретната фотография.  Дали на хора или животни, тя е нещото, което я пали, защото, както казва тя „Като им погледнеш в очите през камерата и виждаш неща, за които даже и те не подозират”. Светослава обича да хваща емоцията, усмивките и да ги прави вечни. Обожава да сбъдва фантазиите си, пресъздавайки ги чрез окото на камерата. Точно тези фантазии са причина тя да бъде част от екипа на агенции като "Arcangel” и „Trevillionе" и един от най-предпочитаните професионалисти в София и страната. Нейни кадри може да намерите и на официалната ѝ фейсбук страница Captured by Svetoslava.                                                                                                                                       


 

Емилия Попова е родена в София. Завършва Руската гимназия и СУ "Св. Климент Оохридски", със специалност „Руска филология” и втора специалност – „Българска филология”. Превежда от руски още от студентските си години - главно художествена литература, но и философски, психологически и други текстове,както и книги за различни издателства. Сред заглавията са Вениамин Каверин - "Моите събеседници", разказите на Шолохов и Илф и Петров  в многотомни издания, "Звезда за една роля" от Т.Степанова, кулинарна и спортна енциклопедии, както и пиеси. Превеждала е “Петото евангелие" от Влад Доронин, три книги на Михаил Лежепьоков, "Как да дресираш мъжете" от Гришина и Макарова, "Новата Русия. Михаил Горбачов". Има нейни преводи в списанията "Съвременник", "Панорама", "Септември", "Фолософска мисъл", "Литературна мисъл", в-к "Литературен фронт". Работила е в направление „Театър и музика” в Министерство на културата. Вече е пенсионер. Омъжена, с един син. Обича да чете книги - предимно най-новите и съвременни писатели, но продължава да обича руската литература.