Представяме ви KsANa

  15 Май 2018, 11:49           32

KsANa - Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара)

Дуото KsANa е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група OMNIA „запознава“ гласът и китарата. След като им хрумва идеята да направят кавър на някоя от песните на групата, съвсем естествено се ражда интерпретацията на „Black House”, записана спонтанно, с проба на място, в деня, когато „гласът“ и „китарата“ се срещат на живо.

Никой от двамата не очаква, че през април 2018 г. същия кавър ще бъде харесан, избран и включен в месечния бюлетин на самите OMNIA като част от рубриката OMNIA Coversong Spotlight.

След записа на “Black House”, по-късно през 2016 г., Клавдия и Антон се качват на сцена заедно за първи път в гр. Хисар. Тогава решават, че ще създадат дуото KsANa. През август 2016 г. стават част от ежегодния метъл спектакъл в гр. Кюстендил, организиран от група „Cardinal”. След доста успешното представяне, се взема решение, че единствените две групи участници занапред остават именно Cardinal и KsANa.

За трети пореден път тази година се очаква същото музикално шоу, но в много по-мащабни параметри отпреди.

KsANa стават безспорни лауреати на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ за 2017 г.

В момента подготвят портфолио и работят върху обогатяването на репертоара си, с който скоро да се представят и на пловдивски сцени.

Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор, който е най-ценното ни музикално наследство. Надяват се да станат част от онези музиканти, чиято интерпретация на това наследство връща хората назад към корените.

Причината Клавдия да започне да пее, е Селин Дион. Гласът на KsANa „онемява“ и пред звученето на Деница Серафимова. Възхищава се на Маргарита Хранова и Лили Иванова, Лиса Джерард, LP и Lily Jung от Yakch’e.

Китаристите, които са повлияли на Антон, са Ace Frehley, Jimi Page, Eric Clapton, Joe Bonamassa, Steve Vai, Gutrie Govan, Jack White и Joe Hennon.

Вдъхновители и на двамата са Ирфан, Оратница, Heilung, Laboratorium Pieśni, Tina Malia, Inlakesh, Percival Schuttenbach, Loreena McKennitt и, разбира се, OMNIA.

KsANa е проект, създаден от любов към музиката, по-специално европейския фолклор, а така също към природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните истински щастия, хубавите хора и случки.

https://www.youtube.com/watch?v=n3cByLTSbuA