KsAnA - реални герои с мистично звучене

  11 Февруари 2019, 12:20           636        0

Снимка: Светослава Мадарова

 

KsANa са Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара). Дуото е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група OMNIA „запознава“ гласът с китарата. След като им хрумва идея да направят кавър на песен на групата, се ражда интерпретацията на „Black House”, записана спонтанно, с проба на място.

По-късно в същата година, след записа на “Black House”, Клавдия и Антон се качват на сцена заедно за първи път в град Хисаря. Именно тогава решават, че ще създадат дуото KsANa. През август 2016 г. стават част от ежегодния метъл спектакъл в град Кюстендил, организиран от група „Cardinal”. След доста успешното им представяне се взема решение, че единствените две групи-участници занапред остават Cardinal и KsANa.

KsANa стават безспорни лауреати на Международния фестивал в Пловдив за франкофонска песен „Златен ключ“, 2017 г. До този момент включително, те представят френски шансони всяка година по време на фестивала.

Никой от двамата не очаква, че през април 2018 г., “Black House” ще бъде харесан, избран и включен в месечния бюлетин на самите OMNIA като част от рубриката OMNIA Coversong Spotlight.

2018 г. за тях е изпълнена с множество музикални събития и срещи, сред които Средновековния Фестивал в Пловдив през юни и Римския Фестивал, проведен в Никополис Ад Иструм, заедно със Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”. През август те дават шанс на дуото свободно да разгърне музикалната насоченост, в която твори. KsANa вземат участие и в други големи летни фестивали като „Боровинковите нощи“ на Амбарица и „Беглика Фест“.

От началото на 2018 г. си партнират с авторите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов, организирайки съвместно музикално-поетични събития в различни градове на страната.

В момента двамата работят по авторски композиции, които да представат на тазгодишните издания на фестивалите Lost Age и Римския Фестивал в Никополис.

Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор, който е най-ценното музикално наследство на българите. Надяват се да станат част от онези музиканти, чиято интерпретация на това наследство връща хората назад към корените им.

Главна причина Клавдия да започне да пее е вдъхновението, което открива в гласа на Селин Дион. Певицата от KsANa „онемява“ и пред звученето на Деница Серафимова, възхищава се на Маргарита Хранова, Лили Иванова, Деси Добрева, Лиса Джерард, LP и Lily Jung от Yakch’e.

Китаристите, които са повлияли на Антон са Ace Frehley, Jimi Page, Eric Clapton, Joe Bonamassa, Steve Vai, Gutrie Govan, Jack White и Joe Hennon.

Вдъхновители и за двамата са Ирфан, Оратница, Исихия, Heilung, Laboratorium Pieśni, Tina Malia, Ajeet Kaur, Inlakesh, Percival Schuttenbach, Loreena McKennitt и, разбира се, OMNIA.

Чуйте KsAna тук: https://youtu.be/nNDOr0wP1mc

_________________

*KsANa (окултно зн.) - "най-подходящият момент", темпорален център.

 

~~~

Очаквайте Клавдия и Антон в София на 14 февруари: https://www.facebook.com/events/353498605484357/

коментари

Добави коментар