Литературните награди за 2020-та година

  30 Ноември 2020, 19:16           247        0

Снимка: https://pixabay.com/

 


В света съществуват голям брой най-разнообразни награди в областта на литературата, някои от тях много престижни, други – не толкова. Основната цел на наградите е да се избере от множеството литературни произведения действително неповторимото и изтъкнато творение. Книгата, получила награда, по правило се издава в по-голям тираж. И колкото по-известна е наградата, толкова повече хора отиват да си купят точно тази книга.

Да видим каква е равносметката за тази трудна 2020-та година у нас.


Част I

Българските литературни награди


Националният дарителски фонд „13 века България“ ежегодно връчва НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА БЪЛГАРСКИ РОМАН НА ГОДИНАТА с цел подпомагане, популяризиране и стимулиране развитието на българската художествена литература. През тази година тя беше присъдена за девети път. Жури в състав проф. д.ф.н. Боян Биолчев, председател, и членове проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев, определи новия носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Това е романът „ПОРАЗЕНИТЕ“ на Теодора Димова. Той бе избран сред шест номинирани романа, издадени през 2019 г. Ето другите номинирани: „Балкански ритуал“ от Георги Тенев, „Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева, „Хроники на неведомото“ от Николай Терзийски, „Чекмо“ от Момчил Николов и „Чудовището“ от Владимир Зарев.


ЛИТЕРАТУРНИТЕ НАГРАДИ ПЕРОТО на Национален център за книгата, „Национален дворец на културата-Конгресен център София” ЕАД, се връчват ежегодно на творци – писатели, преводачи, литературни специалисти и изследователи, с принос към развитието на съвременния български литературен контекст и популяризацията на българската литература в превод на чужди езици. Наградите са учредени през 2015 г. и носят името на Литературен клуб „Перото” – литературен символ на Националния дворец на културата и домакин на ежегодната церемония по връчване на наградите. Тази година журито беше в състав Елена Алексиева, Лора Филипова, проф. д.ф.н Милена Кирова, Тодора Радева, проф. д.ф.н Цочо Бояджиев. Романът „ПОРАЗЕНИТЕ“ донесе на Теодора Димова наградата „Перото“ 2020 в категория „Проза“. Той беше предпочетен пред „Времеубежище“ на Георги Господинов и „Чекмо“ на Момчил Николов.

Ето и останалите носители на наградата „Перото“:

Детска литература – „Небивалици с буквите от А до Я“ от Цвета Брестничка;

Дебют – „Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева;

Поезия – „Месо и птици“ от Белослава Димитрова;

Превод от български на чужд език – Ирина Некит за превода на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова на румънски език;

Цялостен принос към българския литературен контекст – Божана Апостолова.


Тази година бе учредена награда на името на ЙОРДАН РАДИЧКОВ. На 24 октомври се навършиха 91 години от рождението на големия български писател. На тази дата за първи път се връчиха награди за най-добри сборници с разкази, появили се през последните две години. Лауреатът, освен парична премия, получи и отличителния знак на конкурса – бронзова статуетка, изработена безвъзмездно от скулптора Емил Попов, който претворява една от най-известните рисунки на Радичков от сборника „Хора и свраки“. Над 50 заглавия от български автори участваха в новия национален литературен конкурс. Журито с председател Георги Господинов и участници проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силва Хачерян беше подбрало 10 от тях. В журито до смъртта си през юни тази година е участвала и проф. Вера Ганчева.

Номинирани автори и сборници за НЛН „Йордан Радичков“ 2020 г. бяха:

Антония Апостолова – „Потъване в мъртво море“,  Велина Минкова – „Бразилски храст“, Деян Енев – „Лала Боса“, Зорница Гъркова – „Те никога не казват“, Иван Сухиванов – „Хендрикс и още свобода“, Йорданка Белева – „Кедер“,  Константин Петров – „Ловци на пеперуди“, Палми Ранчев – „Тази вечер нищо не е случайно“, Пламен Антов – „Голямо червено слънце, самотни електрически светлини“, Соня Тодорова – „Незнайните образи хорски“.

Носител на новоучредена литературна награда „Йордан Радичков“ стана писателят Деян Енев за сборника с разкази „ЛАЛА БОСА“. Специална награда е присъдена на Йорданка Белева за разказа „Свирепо настроение“, част от сборника „Кедер“.


ГОДИШНИ НАГРАДИ 2020 на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Носители на наградите по жанрове:

Награда за проза се присъди на Христо Добротинов за книгата „В търсене на холивудския прислужник“.

Награда за поезия се присъди на Боян Ангелов за „Реставрация на обелиска“.

Награда за публицистика, есеистика, мемоаристика, документалистика, историография се присъди на акад. Георги Марков за книгата „Душесловие на историята“.

Награда за литературна критика се присъди на Благовеста Касабова за книгата „В кадър“.

Награда за роман на годината се присъди на Николай Табаков за книгата „Нула време“.

Награда за литература за деца се присъди на Ангелина Жекова за книгите „Краят на магариите“ и „Слънчеви капчици“.

Награда за хумор и сатира се присъди на Лозан Такев за книгата „Спасена песен“.


В преломната и изпълнена с трудности и предизвикателства пред човечеството 2020 г. мащабите на разрастване на броя на заболелите от COVID-19, вилнеещ все още из цяла Европа, са трудни за прецизно прогнозиране. Загрижени за здравето и безопасността на всички участници в конкурса – писатели, преводачи, издатели, жури от България и чужбина – екипът на ЕВРОПЕЙСКАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА ЗА РОМАН „ДИМИТЪР ДИМОВ“ взе единодушно решение, че тази година няма да излъчи победител.


 

коментари

Добави коментар