Любов и литература

  14 Февруари 2020, 13:20           550        0

Снимка: Симеон Аспарухов

 


Трудно ще се сетим за други две думи, които да са в такава взаимовръзка една с друга. Рядко има литературно произведение – поезия или проза, което да не разнищва любовните трепети и пеперудите в стомаха, влюбването от пръв поглед и разлюбването, любовта до гроб, ревността и изневярата, живота и смъртта заради любов! И, естествено е любовта да си има празник. Колкото и да се разисква по този въпрос, една вода, в случая любовта, винаги ще си намери пътя. Затова е по-добре да празнуваме всеки ден и малко по-специално – на самия празник, 14 февруари, Свети Валентин! Честит празник, влюбени в литературата!

Предлагам ви да си припомним някои от най-емблематичните любовни двойки в художествената литература. А вие ще се сетите за още много. И може би техните истории ще ви помогнат да затвърдите своята вяра в необяснимото чувство любов.

Никой няма да оспори първенството на невръстната влюбена двойка – РОМЕО и ЖУЛИЕТА от едноименната трагедия на великия Шекспир, чиито имена са станали нарицателни. Тази история е синоним на любовта. Бардът запалва искрата в двамата млади от първия момент, в който се виждат и си дават клетва за вярност. Но тяхната любов разединява още повече семействата им Монтеки и Капулети, които са в отдавнашна вражда. Капулети се опитват да омъжат дъщеря си за друг. Свещеникът е на страната на влюбените и измисля хитър план: Жулиета да изпие сънотворно и да легне в гробницата, за да помислят родителите ú, че се е самоубила. Планът бил, след като тя се събуди, влюбените да избягат от Верона. Но бележката на свещеника не попада в ръцете на Ромео и младежът, като вижда „мъртвата“ Жулиета, изпива приготвената предварително отрова, а след това Жулиета се пробожда с нож. Но тяхната любов остава вечна, със смъртта си те доказват силата на истинските си чувства. Нищо, че това трагично развитие впоследствие служи на семействата им да се помирят.

Легендата за ТРИСТАН и ИЗОЛДА е трагичен рицарски роман, преразказван в множество източници и от редица автори в различни варианти. Детайлите се различават при всеки от тях, но основният сюжет остава почти непроменен. Повествованието разказва за корнуолския рицар Тристан и ирландската принцеса Изолда и се развива в средните векове, по времето на крал Артур. Изолда била дъщеря на краля на Ирландия и била сгодена за крал Марк Корнуолски. Той изпраща своя племенник Тристан, за да съпроводи невестата му в Корнуол. По време на пътешествието Тристан и Изолда се влюбват.  Изолда все пак се омъжва за Марк, но любовната интрига продължава и след брака ú и Тристан е прогонен. В Бретан среща друга и се жени за нея, но бракът им не потръгва. Той се разболява и изпраща да доведат любимата му Изолда, с надеждата, че тя ще го излекува. Уговаря се с капитана на кораба, че, ако води Изолда, ще вдигне бели платна на кораба. Но съпругата му, като видяла белите платна, го излъгала, че платната са черни. Тристан умира от мъка, че любимата му не е дошла при него. Скоро след него умира и Изолда.

Влюбената двойка в шедьовъра на Данте Алигиери, „Божествена комедия“, са ПАОЛО и ФРАНЧЕСКА. Историята е реална. Франческа била принудена от семейството си да се омъжи за стар и ужасен човек, като била подлъгана от вида на брат му Паоло, млад и красив, пълна негова противоположност, но женен. Тя дала своето съгласие, но скоро измамата била разкрита. Паоло и Франческа се влюбват неудържимо и започват връзка. Скоро връзката им била разкрита и съпругът на Франческа убива и двамата. Още една силна любов с трагичен край.

ЕЛИЗАБЕТ и ДАРСИ са героите от романа „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин. Дарси принадлежи към висшето общество, той е типичният образован представител на аристокрацията. От друга страна, Елизабет е дъщеря на джентълмен с по-ограничени възможности, децата му не са гледани от гувернантки и не са получили нужното образование. В този кипеж от гордост и предразсъдъци пламва любовта между двамата млади, придружена от известни перипетии, възникнали поради различното им възпитание. Но, както се казва, любовта е непобедима и тук всичко завършва успешно за влюбените. Една типична любов по английски.

Друга класическа любовна двойка са КАТРИН и ХИЙТКЛИФ от „Брулени хълмове“ на Емили Бронте. Вече повече от 170 години след излизането си, този роман продължава да вълнува с вулканичните си страсти, с почти титаничните си герои и със завладяващата си поетичност. Често се определя като най-великата любовна история в английската литература за всички времена. Хийтклиф е подхвърлено дете, отгледано от бащата на Катрин. След смъртта на бащата, Хийтклиф е унижаван от брата на Катрин и решава да напусне дома, още повече, защото е влюбен в Катрин и смята, че това е безответно. След години се завръща като богат и изискан джентълмен, подготвил своето отмъщение. Но се оказва, че чувствата му към Катрин са споделени. За неправилно порасналите деца бремето на любовта е непосилно. Те са толкова първични и неконтролируеми, че чувствата им помитат всичко по пътя си. Тяхната бурна и разрушителна страст ги води към собственото им унищожение. Брулените хълмове са страшният свят на духа, който се лута между мрака и светлината, който търси или своето спасение, или своето пълно разрушение.

Сестрата на Емили Бронте, Шарлот също е написала един неподражаем любовен роман – „Джейн Еър“. В него двойката са ДЖЕЙН и РОЧЕСТЪР. Девойката е сираче, което започва работа като гувернантка при богатия Едуард Рочестър. Двойката се сближава бързо, тъй като зад грубата външност на господаря се крие нежно сърце. Но той не споделя на Джейн, че всъщност жена му е жива, но болна. Точно в деня на сватбата си с него, Джейн разкрива истината и избягва от дома му, разбита от мъка. Но скоро узнава, че пожар е унищожил дома на любимия ú, в който е починала съпругата му, а самият той е ослепял. Тогава влюбеното момиче се връща и... любовта тържествува.

Безспорно „Черешката на тортата“ в този списък, е „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл, с любимата ми любовна двойка  ̶  СКАРЛЕТ и РЕТ БЪТЛЪР. Най-великата любовна история на всички времена! Епична сага за любов и война. Романът има феноменален успех сред читателите в родината си и в чужбина. За първите три седмици са продадени 176 хиляди екземпляра, след година, милион и 176 хиляди, а през първите 10 години само английският оригинал има тираж 3 500 000. През 1937 г. Маргарет Мичъл получава за романа си „Пулицър“. През 2008 г. романът ú е признат за втори по популярност след Библията.

„Отнесени от вихъра“ разказва за Скарлет О’Хара, дъщеря на заможен плантатор, и премеждията ú по време на Гражданската война в САЩ. Действието се развива в Южните щати и обхваща събития, случили се в течение на 12 години. Кокетната красавица Скарлет, разглезена принцеса от стария Юг, се влюбва в мечтателния, романтично галантен Ашли Уилкс и тайно мечтае за брак с него. Но чаровният негодник със съмнителна репутация Рет Бътлър е омагьосан от нея... Скарлет е объркана заради сблъсъка между сантименталния си копнеж по хладния южняшки джентълмен Ашли и неосъзнатото си привличане към дръзкия Рет. Най-драматичната борба в „Отнесени от вихъра“ всъщност не е между Севера и Юга, а между страстта на Скарлет и нейната суета. След дълги перипетии тя и Рет се оженват и имат момиченце, но след смъртта на детето се разделят. Едва тогава Скарлет разбира, че наистина е обичала само Рет и романът завършва с емблематичните ú думи „Ще си отида у дома и ще измисля някакъв начин да си го върна. Все пак, утре е нов ден“.


коментари

Добави коментар