НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА В РУСИЯ - „ЯСНАЯ ПОЛЯНА“ ЗА 2019 ГОДИНА

  18 Декември 2019, 18:40           603        0

Снимка: eksmo.ruДекември е месец на годишните равносметки. И за годишните литературни награди също. В Русия най-голямата такава е „Ясная поляна“. Тази награда се присъжда от 2003 година насам, на писатели, чиито произведения са наследници на традициите на класическата литература. Наградният фонд на наградата „Ясная поляна“ е 6,7 милиона рубли. В състава на журито, което се оглавява от праправнука на Л.Н.Толстой, Владимир Илич Толстой – председател и съветник на Президента по въпросите на културата, влизат известни руски писатели, литературни критици и обществени дейци:


- писателят, критик, литературовед, член на Академията за руска литература, Лев Аннинский
- писателят, критик, литературовед, Павел Басинский
- писателят, критик, литературовед, Валентин Курбатов
- писателят, лауреат на наградата „Ясная Поляна” за 2003 г,. Владислав Отрошенко
- писателят, литературовед, Алексей Варламов
- писателят, лауреат на наградата „Ясная Поляна” за 2013 г., литературоведът Евгений Водолазкин.

Наградата „Ясная поляна“ обединява ключови експерти и се явява навигатор в съвременната литература, формирайки списъците на най-добрите руски и преводни книги. Журито избира изтъкнати художествени произведения в две номинации: „Съвременна руска проза“ и „Чуждестранна литература“. Тази година за наградите бяха номинирани общо 133 произведения, публикувани както в отделни книги, така и в литературните списания.
„Съвременна руска проза“ е основната номинация за наградата. Тя отбелязва произведенията на родни автори, които е важно да се прочетат точно сега, тъй като те определят кръга литературни тенденции на днешния ден. В дългия списък на номинациите за „Съвременна руска проза“ влязоха 43 произведения.
Лауреатът в номинацията „Съвременна руска проза“ получава парична награда в размер на три милиона рубли. Наградният фонд на краткия списък за тази номинация, съставляващ един милион рубли, ще бъде разпределен равномерно между финалистите, които не са станали лауреати в тази номинация. Те бяха:

- Артемов, Владислав за романа „Император“
- Березин, Владимир за романа „Дорога на Астапово“
- Николаенко, Александра за „Небесный почтальон Федя Булкин“
- Служитель, Григорий за „Дни Савелия“
- Ставецкий, Вячеслав за „Жизнь А.Г.“

На 15 октомври 2019 г. се състоя церемонията по награждаването на лауреатите на наградата „Ясная поляна“, учредена от музея-имение на Лев Николаевич Толстой и компанията „Самсунг”. Лауреат в раздела „Съвременна руска проза“ стана СЕРГЕЙ САМСОНОВ за романа „Держаться за землю“.
Предишни лауреати в тази номинация са били Валентин Распутин с „Живей и помни“ /2012, преведена на български/, Гузел Яхина със „Зулейха отваря очи“ /2015, преведена на български, спечелила и „Избора на читателите”/, Нарине Абгарян с „Три ябълки паднаха от небето /2016, преведена на български, спечелила и „Избора на читателите”/, Олга Славникова с “Прыжок в длину“ /2018/.

Номинацията „Чуждестранна литература“ отбелязва най-значимата чуждестранна книга на ХХI век и нейния превод на руски език. Победител в номинацията стана чилийският писател ЕРНАН РИВЕРО ЛЕТЕРИЕР за романа „Искусство воскрешения“. Той получи награда от 1 милион и 200 хиляди рубли. Преводачът на романа му, Даря Синицина получи награда от 500 хиляди рубли. Дългият списък за тази номинация се формира от експерти – литературни критици, преводачи и издатели.
През 2019 година в списъка за номинацията „Чуждестранна литература“ влязоха 32 произведения на чуждестранни автори. Кратък списък в тази номинация не се избира. По-рано награда в тази номинация са получавали Фазил Искандер /2011/, Рут Озеки /2015/, Орхан Памук /2016/, Марио Варгас Льоса /2017/, Амос Оз /2018/.

 

От 2017 година фигурира номинацията „Събитие“, която отбелязва значимото според журито и експертите събитие в литературния живот /фестивал, театрална постановка, документална литература, материал в средствата за масова информация/. Лауреат в тази номинация стана телевизионното предаване по телеканала „Россия-К“ „Игра в бисер“, с водещ Игор Волгин. Победителят получи 500 хиляди рубли.

На церемонията също така беше връчена специална награда на компанията „Самсунг”, „Избор на читателите“. Носител на тази награда стана Григорий Служитель, автор на книгата „Дни Савелия“, който набра най-голям брой гласове в резултатите на откритото читателско интернет гласуване. Неговата награда беше професионално пътуване в Южна Корея.

 

Романите на предишните лауреати на „Ясная поляна“ - Евгений Водолазкин „Лавр“ и Гузел Яхина „Зулейха отваря очи“ /преведен на български език/ станаха първите произведения в съвременната руска литература, добавени в приложението „Живи страници“ – интерактивна енциклопедия, която позволява на ползвателите да изучават класическите произведения на руската литература в нов формат. Проектът „Живи Страници“ съществува от 2015 г.

За нас, българските читатели, остава надеждата скоро да прочетем някои от наградените руски романи в превод на български.

 

 Емилия Попова

коментари

Добави коментар