Най-младите писатели в историята на литературата

  24 Март 2020, 13:46           803        0

Снимка: https://pixabay.com/

 


Смята се, че един утвърден писател трябва да е достигнал определена възраст, да е преживял много, да е натрупал опит, помъдрял, преди да започне да пише. Да, има и млади писатели, но „невръстни“ не се срещат често.

Да се запознаем с най-младите писатели в историята на литературата.

 

АЛЕКСАНДЪР ПОУП (1688-1744) е роден в Лондон. Един от най-големите автори на английския класицизъм. Поуп реформира английското стихосложение, разработвайки александрийския стих. Превежда „Илиада“ на Омир на английски в петостъпен ямб, с участието на други превежда и „Одисея“. Автор е на философски, сатирични и комични поеми, също и на епитафията на гроба на Исак Нютон. Поуп бил болнаво дете – имал астма, изкривяване на гръбнака и често главоболие. Точно уединението, когато искаш да останеш насаме със себе си и с мислите си, без надзора на бавачки и доктори, му помага да започне да съчинява стихове от малък и да издаде първата си ода „Уединение“ едва 12-годишен. По-късно става един от най-великите английски поети.

 


 

ДЕЙЗИ АШФОРД (1881-1972) също е от Великобритания. Малограмотното момиче написва първата си книга на 9-годишна възраст – "The Young Visiters or Mr. Salteenas Plan", изпълнена с орфографични грешки, които затруднявали четенето. Дейзи винаги смятала писането си за обикновено детско забавление. Затова не показвала написаното дори на родителите си. Едва през 1919 г. тя открила сред стари вещи тетрадката с романа си и я дала на своя болна приятелка, за да повдигне духа ú. А приятелката ú на свой ред дала книгата на други хора и така ръкописът попаднал у издателя Франк Суинертън. Романът на деветгодишното момиче предизвикал такъв шум, че още през първата година бил преиздаден цели 18 пъти! А предисловие към него написал самият Джеймс Бари, авторът на „Питър Пан“. Издателите умишлено съхранили авторовата орфография и пунктуация, тъй като ги счели за забавни. И не сбъркали – книгата станала бестселър. Жанрът е комедия/драма. Сюжетът разказва за мистър Салтина, 42-годишен мъж, който е влюбен в младата Етел Монтик. За да ú направи впечатление, той отива на гости на непознат лорд, който да му помогне да завоюва сърцето на избранницата му. През 2003 г. Телевизионният канал ВВС екранизира романа на Дейзи. Една от главните роли изпълнява Хю Лори.

 


 

Но да прескочим в наши дни. Съгласно Книгата на рекордите Гинес, най-младият писател в света е ДОРОТИ СТРЕЙТ, родена през 1958 г. в САЩ. Едва 4-годишна Дороти написала за своята баба малка книжка със заглавие „How the World Began“. Книгата била публикувана през 1964 г. и до днес Дороти се смята за най-младия публикуван писател. Всичко започнало с въпроса на майка ú: „Кой е създал света?“. Детето написало отговор и го илюстрирало за една вечер, превръщайки го в малък разказ. След като го прочели, родителите ú решили, че детето има истински писателски талант и започнали да търсят издателство. „Пантеон букс“ първо публикувало романа. Пресата твърдяла, че Дороти наистина е талантлива и демонстрира разбиране за важните неща, независимо от крехката си възраст, че носи идеята за детското виждане на света, чистите и най-искрени чувства и емоции.

 


 

КРИСТОФЪР БИЛ е роден през 1992 г. в САЩ. Неговата дебютна книга е «This and Last Season’s Excursions», която е публикувана, когато той бил на 6 години. Това е приказка за приключенията на едно момче в компанията на кученце, котенце и плашила с вид на животни. Заедно те се борят с лъвове, спасяват щрауси и търсят тайнствения град Куорлз. 

Всички родители знаят колко е сложно да накараш детето да не вдига шум и да не се глези. Какво ли няма да измислиш, за да има малко тишина! Майката на Кристофър, например, всеки ден карала него и сестра му да сядат и да напишат нещо интересно, с което после да се похвалят пред родителите си. Отначало Кристофър не обичал това занимание, но постепенно свикнал с него, харесало му и след време абстрактният разказ се превърнал в цялостно и интересно произведение.

 


 

АЛЕК ГРЕВЕН е роден през 2000 г. в САЩ. Дебютната му книга е „Как да говорим с момичетата“ (сборник със съвети), която той пуликува, когато е 9 годишен. Написал е също „Как да говорим с майка си“, „Как да говорим с баща си“, „Как да говорим със Санта“. Всичко започнало с едно банално домашно, към което Алек подходил сериозно. Той съставил някоко прости съвета за общуването с противоположния пол. Учителката оценила работата му по достойнство след като видяла в нея потенциал и предложила на Алек да направи ксерокопия, за да ги продава на училищния базар. Съветите на младия психолог се разграбвали като горещ хляб, което навело Алек на мисълта да създаде пълноценна книга, в която да обсъди въпроса с ухажванията от „А“ до „Я“. Така бял свят видяла книгата „Как да говорим с момичетата“. Разбира се, всички съвети на Алек са очевидни и предсказуеми, те са прагматични и лишени от романтика. Но ако вземем предвид възрастта на хлапето, разбираме, че то е умно за годините си – та много възрастни за своите 30 плюс години не разбират такива очевидни неща! Отсега е ясно е, че след някоя друга година ще видим в лицето на Алек Гревен поредния успешен треньор по саморазвитие от порядъка на Дейл Карнеги...

 


 

НАНСИ И-ФАН е родена през 1993 г. и е американка от китайски произход. Нейният дебютен роман «Swordbird» е публикуван, когато тя е 12-годишна. Жанрът е фантастика. Приемайки присърце трагедията от 11 септември, романът разказва за птиците на войната и предава на човечеството посланието колко е важно да запазим мира.

Критиците побързали да определят «Swordbird» като грубо плагиатстване на серията приказни романи „Редвол“ на Брайън Джейкс, но читателите се оказали на друго мнение. В САЩ дебютният роман на младата китайка става бестселър. Определена роля за това има и поканата на Нанси в Шоуто на Опра Уинфри...

 


 

ДЖЕЙК МАРШЪНЕТ  е роден през 2001 г. в САЩ. Дебютната му книга "Just Jake" е детска повест, издадена, когато младият автор е на 12 години. Сюжетът е банален и не особено интригуващ: момче на име Джейк се премества в нов град и отива в ново училище, където ще му се наложи да се приспособява към новите обстоятелства и да печели нови приятели. Интересен е фактът, че Джейк е най-младият писател, чиято творба попада в списъка на бестселърите на The New York Times.

Джейк е общително момче, има собствен YouTube канал, публикува вече трета повест и посещава училищата в качеството на мотивационен говорител. С нетърпение очаква някога да екранизират книгата му.

 


 

Етническата румънка, живееща във Франция, ФЛАВИЯ БЮЖОР, родена през 1988 г., публикува първото си произведение на 14-годишна възраст. Това е романът „Предсказанието на камъните“, написано в жанра фантастика. Разказва за болно момиче-тийнейджър, напълно приковано към леглото. За да отвлече вниманието си от тъжните мисли и постоянната болка, тя се отдава на детски фантазии – измислената от нея приказна страна е на границата на унищожението и може да бъде спасена само от три момичета, за които разказва древно пророчество. Флавия започва да пише творбата си на 12 години, като давала поредната написана глава на свои роднини, които да я прочетат и да ú кажат впечатленията си. Така продължавало, докато един от роднините не изпратил романа на Флавия на издател. В резултат на това, над 20 издателства в САЩ и Европа купуват правата за превод на книгата ú. Тя е най-продаваният автор-тийнейджър и произведението ú е бестселър. Продала се е в повече от 20 000 копия във Франция и Италия, повече от 30 000 в Германия. В САЩ са отпечатани над 65 000 копия.

Флавия живее в Париж и казва, че дължи всичко на родителите си (баща ú е скулптор, а майка ú – психоаналитик), които винаги са я подкрепяли и насърчавали да пише.

 


 

МАТЮ СТЕПАНЕК (1990-2004) е роден в САЩ. Харесвало му да го наричат Мати. От рождение страдал от рядка форма на мускулна дистрофия, което е и причина за ранната му смърт на ненавършени 14 години. Матю започнал да пише стихове от 3-годишен и две години по-късно вече имал стотици стихотворения, десетки есета и разкази, както и множество илюстрации. Издателят Шерил Барнс се съгласила да отпечата първите два сборника на Мати в тираж 200 екземпяра, просто за да му стане приятно. Но след като прочела стиховете му, Шерил разбрала колко гениално е това дете и следващият тираж бил 500 000 екземпляра. През краткия си живот Мати издава пет книги, три от които стават бестселъри, развива и обществена дейност като участва в различни семинари, конференции и телевизионни предавания, дава интервюта, в които говори за болестта си и активно пропагандира мир и толерантност. През 2001 г. излиза антология с най-добрите му произведения. 

 


 

Братята-близнаци ДЖИОТИ и СУРЕШ ГУПТАРА са родени през 1988 г., баща им е индиец, майка им – англичанка. Дебютният си роман "Calaspia" публикуват когато са 17-годишни. Фантастичната планета Calaspia е нападната от огромни чудовища, което напълно преобръща живота на 16-годишния Брин. Заедно с приятелите си, той е длъжен да отправи предизвикателство към кръвожадните завоеватели. Близнаците преписват романа си 10 пъти (700 страници текст), докато издателство не се съгласи да го пуликува. Работата над фентъзи-сагата им отнела 6 години.

 


 

КРИСТОФЪР ПАОЛИНИ е роден през 1983 г. и е известен американски фантаст. Започва работа над тетралогията си „Наследство“ едва 15-годишен. Вдъхновен от трилогиите „Властелинът на пръстените“ и „Междузвездни войни“, младежът създава своя собствена фентъзи-сага за обикновеното селско момче Ерагон, което намира в гората яйце на дракон. Първата част на тетралогията е наречена „Ерагон“ и престоява в списъка на бестселърите на The New York Times 87 седмици, публикувана е в 37 страни, което прави Кристофър един от малкото писатели, които успяват да постигнат огромен успех в относително млада възраст (романът бил публикуван, когато Паолини навършил 20 години).

 

 


коментари

Добави коментар