НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ СВЕТОВНИ ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ ЗА 2019 ГОДИНА

  06 Януари 2020, 19:02           929        0

 

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

През тази година Шведската академия връчи две награди за литература. През 2018-та година Академията беше разтърсена от скандал, който доведе до реформирането ѝ и неприсъждането на литературна награда. Друго следствие беше това, че през 2019-та за първи път независими експерти бяха включени в избора на победителя.

Всичките нобелови награди са под контрола на различни учреждения. Нобеловата награда в областта на литературата е под шапката на Шведската академия. Победителят получава медал и парична награда, която е променлива, в зависимост от приходите на Шведската академия.

Отличието за 2018-та получи полската писателка ОЛГА ТОКАРЧУК за „писателското въображение, което с енциклопедичната страст показва прекрачването на граници като форма на живот”. Тя е автор на известните романи „Правек и други времена” и „Бегуни”. Освен тези две книги, на български език са преведени и „Последни истории“, „Музика от много барабани“, „Дом дневен, дом нощен“, а наскоро и „Изгубената душа“.

Токарчук е родена на 29 януари 1962 г. в Сулехов в семейство на преподаватели. Тя е автор на дузина произведения. Притежава диплома по психология от Варшавския университет. Известно време работи като психотерапевт във Валбрич и прави първите си литературни опити. След успеха на първите си книги, се отдава на литературата и се установява в селцето Краянув в Судетите. Днес произведенията ѝ са бестселъри и са преведени на 25 езика. Някои от тях са екранизирани.

За 2019 г. академията присъжда наградата за литература на австрийския писател ПЕТЕР ХАНДКЕ, отличен за „влиятелнаната си работа, която с лингвистична находчивост изследва периферията на човешкия опит“.

Хандке е роден през 1942 г. в Грифен. Още като ученик публикува първите си литературни текстове. През 1959 г. се премества в Клагенфурт, за да продължи обучението си в местната хуманитарна гимназия, а през 1961 г., започва да следва право в университета в Грац. По време на следването си се утвърждава като писател, свързва се с новосъздадената „Грацка група“ – сдружение на млади австрийски автори, основано от Алфред Колерич. Групата публикува в литературното списание „Манускрипте“. Сред по-видните ѝ членове са Елфриде Йелинек, Михаел Шаранг и Барбара Фришмут. Когато през 1965 г. издателската къща „Зуркамп“ приема за публикуване романа му „Стършелите“, Хандке изоставя следването си, за да се отдаде изцяло на литературна дейност. На български език са преведени творбите му „Кратка история за дълга раздяла“, „Луси в гората с онези неща“, „Докато денят ви раздели”, Хубавите дни от Аранхуес“, „Левачката“, „Игра на въпроси“.


ПУЛИЦЪР ЗА ЛИТЕРАТУРА

Пулицъровата награда е под шапката на Колумбийския университет и се връчва в 21 категории. На победителите в 20 от категориите се връчва сертификат и 15 000 щатски долара.

Тазгодишният носител на награда „Пулицър“ за художествена литература е  американският писател РИЧАРД ПАУЪРС с „The Overstory”. Романът му се отличава с необикновения си сюжет, който преплита животите на хора и дървета, и изследва откъсването ни от природата.


МАН БУКЪР

Наградата МАН БУКЪР е най-престижната в света на англоезичната литература. Тя може да бъде получена от всеки жител на страните от Общността на нациите или Ирландия, написал роман на английски език. Паричната награда е 50 000 фунта стерлинги. Връчва се от 1969 г. От 2002 г. неин спонсор е компанията „Ман” и официалното наименование на наградата е „The Man Booker Prize”.

Тази година престижната награда за най-добър роман на английски език бе присъдена изненадващо на двама души - на писателките МАРГАРЕТ АТУУД за романа „Заветите” и на БЕРНАРДИН ЕВАРИСТО за „Момиче, жена, друго”.

Двете авторки ще си поделят тазгодишната премия от 50 000 лири стерлинги.

79-годишната канадска писателка Маргарет Атууд бе удостоена с „Букър” и през 2000 г. за романа „Слепият убиец”. „Заветите” е продължение на бестселъра ѝ от 1985 г. „Историята на прислужницата“.

Бернардин Еваристо е първата чернокожа жена, която получава литературната награда. В „Момиче, жена, друго” тя разказва историите на 12 героини, предимно чернокожи, на възраст между 19 и 93 години.

Оманската авторка ДЖОКА АЛХАРТИ спечели тазгодишната Международна награда „Ман Букър“ за романа си „Celestial Bodies”. Алхарти е първата арабска писателка, носителка на престижното отличие. Тя и английската ѝ преводачка Мерилин Буут ще си поделят поравно премията в размер на 50 000 лири. Алхарти е първата авторка от Оман, преведена на английски.


ГОНКУР

„Гонкур“, макар и символична (от 10 евро), е най-престижната литературна награда във Франция. Тя се връчва ежегодно от 1903 г. от Академията „Гонкур“, създадена във Франция през 1900 г. по волята на Едмон дьо Гонкур, както и с намеренията на по-рано починалия му брат Жул дьо Гонкур. Тя е твърде желана от писателите поради славата, с която се сдобива лауреатът и очаквания голям тираж на избрания роман. Съгласно завещанието на братя Гонкур десетимата членове на Академията трябва да бъдат измежду най-изтъкнатите писатели на времето, а награденият роман – най-значителното художествено произведение в проза, написано на френски език за годината. Не е задължително авторът да е французин.

Тази година наградата бе присъдена на 69-годишния романист ЖАН-ПОЛ ДЮБОА за книгата му „Всички хора не живеят по един и същ начин в света“, разтърсваща и носталгична книга за изгубено щастие.

Другата влиятелна литературна френска награда „РЬОНОДО” пък бе присъдена на СИЛВЕН ТЕСОН за "Снежната пантера".


ХЮГО

Тази литературна награда е наречена в чест на Хюго Гърнсбек, човекът, който стои зад списанието за фантастика „Удивителни истории“. Присъжда се за най-добро произведение, публикувано през изминалата година и написано в жанра на научната фантастика и фентъзито. Присъжда се за най-добър роман, най-добра повест, най-добър разказ и още категории.

Наградата за роман е присъдена за „The Calculating Stars” на МЕРИ РОБИНЕТ КОВАЛ. Авторката има три награди Хюго. В категорията „Най-добра повест“ за втора поредна година отличието грабна Марта Уелс с „Artificial Condition“, в която описва историята на същество с тъмното минало на убиец. За най-добър разказ бе определен „If at First You Don’t Succeed, Try, Try Again“ на Зем Чо. За най-добър къс разказ бе избран „A Witch’s Guide to Escape: A Practical Compendium of Portal Fantasies“ на Аликс Хароу.

„Книга за Землемория: Пълно илюстровано издание“ на УРСУЛА ЛЕ ГУИН и с илюстрациите на Чарлс Вес стана „Най-добър графичен роман“ и донесе рекордните шест отличия „Хюго“ на авторката (1929 – 2018), която бе наградена посмъртно.


ОРИНДЖ

ЖЕНСКАТА НАГРАДА в областта на художествената литература е една от най-желаните литературни награди на Обединеното кралство. Първоначалното ѝ название е литературна награда „Ориндж“. Наградата се връчва ежегодно на автор-жена, независимо от националността, за изтъкнат пълноценен роман, публикуван на територията на Великобритания предишната година на английски език. През 1991 г. наградата Букър слага начало на учредяването на Женска награда в областта на художествената литература, тъй като комитетът не включва жени в списъците си с номинирани. Носителят на наградата получава 30 000 британски фунта стерлинги и бронзова статуетка. Журито се състои само от жени.

За 2019 г. с тази награда е удостоена ТИЙЕРИ ДЖОНС  за романа си „An American Marriage”. На тържествената церемония в Лондон Джоунс получи и премия в размер на 40 000 долара.

 

коментари

Добави коментар