Неизчерпаема като самия живот - Михаил Калдъръмов

  10 Септември 2018, 12:22           339

   На 5-ти септември, при препълнена зала в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, гостите на град Кюстендил – литературна агенция „Библиотека България”, в лицето на Симеон Аспарухов, както и дует „KsAna”, представиха новия проект на Ива Спиридонова, чрез изключителна симбиоза от звук, текст, видео и актьорско присъствие, нетипични за литературни представяния.

     Втората поетична книга на Ива Спиридонова носи името „Детайли” и бе рецензирана от големия поет Михаил Калдъръмов. Ето какво сподели той за книгата: 

   "След „Думите МИ” – поетичният дебют на Ива Спиридонова, на бял свят се появи и нейната втора поетична стихосбирка, която затвърди още повече усещането ми за поезия. И в „Детайли” основната тема е любовта, с нейните бездни и небеса, тази вечна тема, тази стръмнина, изкачвана от всички поети на света, тя е може би входният билет за литературата, неизчерпаема като самия живот. В това ни убеждава по един категоричен начин младата авторка.

   Днес, когато навсякъде развява знамена псевдокултурата, когато чалгата навлезе и в литературата, когато от любовта са свалени всички ореоли и сякаш никой вече не вярва в нейната святост, когато ни я представят във вид на пошла порнография, един мощен поетичен глас се извисява в нейна защита. Тези кратки като мълнии стихове носят цялата енергия на едно сърце, на една обич – изпепеляваща и пречистваща едновременно.

   Разбира се, би било погрешно да определим „Детайли” само като интимна лирика. Тук има и много философия, много творчески открития:

По стълбата

към истината

всяко стъпало

е стръмна лъжа.

   Налице е и един оригинален поглед към самото твърчество:

Високи са думите

за страха от летене.

Само те могат

да бъдат небе.

   Или:

Кажи на думите

да замълчат

навреме.

Лъжите

не понасят

тишина.

   Вижте в следващите стихове колко много превъплъщения може да има болката:

Най-страшната

прегръдка

е безръка.

Ръцете са

на някой друг.

   Или:

Сълзата

е най-дълбокото дъно,

в което намираме

истина.

 

Плачем ли

споделено?

    В стиховете пулсира и динамиката на нашето време, което лети скорострелно и отнася дните ни като луда река. Наистина е талант в този времевъртеж да чуеш гласа на сърцето си:

 

Пуша бързо,

така и живея.

Само с теб искам

да спра времето.

   Повторенията на една и съща дума в отделните цикли, според мен, не са смущаващи. Въпреки съвета на великия Висарион Белински: като сложиш педята си върху творбата – никъде да не се повтаря дума. В случая, обаче, това е акцентът, чиято роля е да подсили, да затвърди внушението – един успешен експеримент.

  Лапидарно, минималистично, хайку, както искате наречете това творчество. По-важното е, че то е чиста проба поезия. Преживяна. Вдъхновена. Висока, защото лети с крилете на копнежа и казва на света: Обичта съществува! Тя е дар от Бога, тя не е само в книгите, в изкуството, тя е в самия живот. Озарява го открай – докрай и така го прави по-поносим, дава светлина на надеждата, на мечтата, без които не бихме могли да продължим напред.

   Несъмнено „Детайли” е една стойностна книга. Тя е своеобразна творческа защита, утвърждаване на едно талантливо перо, което и занапред ще ни радва с ярките си открития."

 

Михаил Калдъръмов