Първият учебен ден

  16 Септември 2019, 07:45           351        0

Снимка: Светослава Мадарова

 

Честит първи учебен ден! Ден, изпълнен с усмивки и цветя, празник на срещата с училищните приятели, с любимите учители. А за първокласниците и техните родители - ново начало, което ще запомнят завинаги.

15-ти септември е денят, в който българските ученици прекрачват училищния праг за започване на новата учебна година. Тази година, обаче, празникът се пада днес – на 16-ти септември.

В България този ден не е избран случайно за начало на училищните занимания на децата. Зад решението се крие практична причина. До 1921-ва година учениците са се връщали в класните стаи на 1-ви септември. Земеделското правителство на Александър Стамболийски взима решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината за това е да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

А ето как е по света:

Европа

В редица европейски страни училището започва на 1-ви септември - така е например в Русия и повечето бивши съветски републики, в Белгия, Унгария, Македония, Ирландия, Прибалтийските републики, Словения и Полша. Във Финландия и Швеция учебната година стартира на 15-ти август. В Обединеното Кралство приветстват учениците през първата седмица на септември, с изключение на Шотландия, където учебната година започва през последната седмица на лятото.

В някои страни няма определена дата, всичко зависи от самото училище. Във всички федерални области на Германия училищата са установили свои правила относно началото на учебната година. Ориентировъчно децата започват училище в рамките на август-септември. В Германия средното образование е 13 класа, а децата тръгват на училище 6 годишни. По свой избор започват учебните занятия и в училищата във Франция. Плаващо е разписанието за началото на учебните занятия и в Италия. Датата е различна във всеки район. Заради климата. На юг, където е много горещо, започват седмица по-късно, но при условие, че ще наваксат през зимата. Италианската учебна година продължава половин година. В Гърция се тръгва на училище в първия понеделник след 11-ти септември.

САЩ и Канада

Училищата в САЩ и Канада са свободни при избора за дата на начало на учебната година, но са длъжни да се вместят в месечния промеждутък от средата на август и 15-ти септември. По правило учебната година завършва в края на юни.

Азия

В Япония обаче, традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на новия живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищните занятия, които продължават до 31-ви март следващата година. Японските ученици обаче, все пак почиват през зимата, пролетта и един месец през лятото.

В Китай, Хонконг, Лаос, Тайван и Монголия учебните занятия започват на 1-ви септември.

Кардинално различна е ситуацията в Южна Корея. Там учебната година започва на 3-ти март и завършва в средата на юли. След това има 2 седмици ваканция и в края на август започва втори семестър, продължаващ до средата на февруари.

В Тайланд учението стартира през май, след празнуването на тайландската Нова година /датата се определя всеки път индивидуално, но обикновено е в средата на април/, а във Филипините учениците тръгват на училище в началните дни на юни. В Сингапур, в зависимост от училището, занятията започват или в началото на януари, или в края на ноември и продължават 9 месеца, а ваканцията е месец и половина.

В Индия началото на учебната година е през юли. Децата тръгват в първи клас едва 4-годишни, а професията „педагог” е предимно мъжка. Ваканциите започват с настъпването на най-горещото време в страната - през май и юни.

Близкия Изток

В Израел училищните занятия започват по правило на 1-ви септември, но зависи от това дали датата няма да съвпадне с някой от националните празници.

В съседните арабски страни заниманията започват през септември. В Иран на 22-ри или 23-ти септември, което съответства на началото на есента по персийския календар. В Катар и ОАЕ - на 15-ти септември. В Египет - от 15-ти до 24-ти септември. В Оман и Саудитска Арабия учебната година започва през първата седмица на септември.

Южна Америка

В Латинска Америка зимата започва точно когато в Казахстан, например, започва лятото, а есента настъпва през март и това по пряк начин се отразява на разписанието на училищните занимания. За Аржентина, Коста Рика и Бразилия това е първата седмица на февруари, за Чили - първи март, а в Уругвай - първия понеделник на март. В Барбадос учениците започват обучение през третата седмица на септември, а в страните от Централна Америка общата закономерност не е съвсем ясна - в Гватемала, например, започват втория понеделник на януари, а в Хондурас - на първи август. Различно е в Мексико - там учебната година започва на 2-ри септември, но в училищата има плаващо разписание и датата всеки път се обявява отделно.

Африка

В много от африканските страни учебната година започва на 1-ви септември, като Нигерия и Сомалия, а в Алжир е през първата седмица от септември. В някои области на Кения също започват на 1-ви септември, в други региони - през януари, веднага след празнуването на Нова година. В ЮАР и Танзания - от средата на януари, а в Южен Судан - от 20-ти март.

Австралия и Нова Зеландия

Учебната година започва на 27-ми януари, но понякога в частните училища по молба на родителите първия учебен ден може да бъде преместен за началото на февруари.

Независимо от географското положение, емоциите в този първи учебен ден са еднакви. Няма нищо по-прекрасно от това да се научиш да четеш и пишеш, да се запознаваш с писатели и учени и сътвореното от тях. Защото знанието прави човека по-силен, по-мъдър, по-добър, помага му да открива нови истини, да прави научни открития и да разкрива тайните на природата. Стремежът към нови знания е вечен!

Успех през новата учебна година!

 

Материала подготви: Емилия Попова

Фотография: Светослава Мадарова

коментари

Добави коментар