Петте спирки на сърцето - тази книга е магия. Нито повече, нито по-малко.

  01 Април 2021, 09:56           378        0

Снимка: Библиотека България

           


Питам се каква книга е „Петте спирки на сърцето“, как бих могла да я определя, освен като сборник с разкази, отвеждащи ни отвъд реалността, в която живеем и затова красиви. Първоначално долових наивност и поетичност в разказите на Мира Папо. Открих страданието, самотата и тъгата като естествени човешки състояния. Разбрах, че болестта, която и да е болест, е смъртоносна само ако порази душата. Осъзнах, че смъртта не е непременно край, а само спирка по пътя. И продължих да чета и да слушам героите ѝ, за да чуя мелодията на думите, съзрях багрите и световете, в които живеят душите, населили страниците на книгата. И разбрах, че също като теб и мен, онези от тях, които са познали любовта, са познали и безсмъртието, а другите... винаги ще я търсят, наяве или насън, като чудото, което мечтаят да им се случи. Освен ако не носят в себе си силната вяра в нея, в Божията милост... и в мечтите.

А колкото до мечтите – Мира Папо мъдро ни казва, че ние, човеците, дарени с копнеж по красотата и със способността да правим добро, умираме само от несбъднати мечти. И от липса на обич, бих добавила. Ето това е най-големият грях, който хората допускат – да не дадеш обич, да отхвърлиш обич, да убиеш обич. Мисля, че точно това идва да ни каже „Петте спирки на сърцето“ – на всяка житейска спирка, която ни е дадена да достигнем, нека бъдем сигурни, че обичта е с нас, че не сме я изгубили в този живот. А и в другия.

И след всичко казано, все още се питам как да определя този сборник с разкази. Което може да означава само едно – тази книга е магия. Нито повече, нито по-малко.


Ива Спиридонова, редактор

 

коментари

Добави коментар