Цялото тайнство на един интимен свят

  01 Февруари 2021, 12:56           137        0

Снимка: RAM DESIGN

 


В ръцете си държа новата поетична книга на Ива Спиридонова "От мен до другото безсмъртие". Тя е едно естествено продължение на предишните ѝ две стихосбирки, едно продължение на творческите ѝ търсения, които отново са фокусирани върху Вечната тема, чието начало вероятно е с началото на Словото...

Влюбена, неспокойна, витална и непримирима; изпълнена с нестихващ копнеж за пълнокръвно съществуване – такава е и тук лирическата героиня. Тя не може да приеме равното, безлично съжителство, живеенето по навик, където материалното благополучие е издигнато в култ за сметка на духовното... Копнежът за обич и споделеност сякаш е по-силен от чувството за самосъхранение:

 

Аз не мога така – с репетирани роли,

нямам време далече в лъжи да стоя.

Любовта вътре в мен все на тебе говори.

Имай смелост да чуеш как гори светлина.

 

„Поезията е изход от моето сърце към твоето" – тази мисъл на Любомир Левчев спокойно може да послужи като мото към творчеството на Ива Спиридонова пък и към всяко едно истинско изкуство.

Думите идват – живи, пулсиращи, вдъхновени и нетърпеливи да споделят с нас – сродните души – цялото тайнство на един интимен свят. Може би в тях е другото безсмъртие, в думите – стрелкащи се риби в подмолите на съня, в думите, които разказват живота ни, изпълнен с любов. Все едно споделена, или не. Едно е сигурно: от нея ще се роди Поезия.

А това вече е достатъчно оправдание за всичките ни грехове.


Михаил Калдъръмов

 

коментари

Добави коментар