Всичките мъртви сезони на една рустифина

  09 Юни 2019, 12:38           507        0

Снимка: Светослава Мадарова

 

"През есента багрите на Рустифината са най-вълшебни. Рядката чадъреста корона от кадифени клонки прелива в палитра от цветове. От яркожълти листчета през жълто-зелени, червени, до оранжево-червени и топло кафяви. А самите клонки са осеяни с топчести червени плодове, наподобяващи свещи. Истински сетивен пир, който в края на есента завършва с пламнала червена окраска. И, въпреки мощта си през този сезон, плодът на рустифината се запазва целогодишно. Топчестите кукички-свещи претърпяват метаморфози откъм гъстотата на четинестите си червени власинки и цвета на пламъка си, но въпреки това той остава да гори през всичките сезони. Родом от сухите и каменисти почви в покрайнините на горите, Рустифината е силно светлолюбив, сухоустойчив и невзискателен към почвата вид." - Герасим Симеонов, из "Всичките мъртви сезони на една рустифина"

 

„Ние ще оставим този свят точно толкова глупав и лош, колкото сме го заварили при нашата поява“. Точно с тези думи на Волтер „някъде сега“ започва новелата за „Всичките мъртви сезони на една рустифина“. Неин автор е Герасим Симеонов, дебютант на тазгодишното издание на литературния конкурс „Южна пролет“.

На 6 юни, под звуците на тромпета на Антон Карамучев, между платната на художничката Теодора Минчева, Герасим Симеонов представи дебютната си книга за първи път пред софийска публика. Това беше поводът да се срещнем с него. Разговорът ни започва от там какво всъщност представлява това голямо широколистно дърво с опадливи листа, чадъроподобна корона и ефектни, подобни на пламъчета цветове, което носи името „рустифина“.

 

С Герасим Симеонов разговаря Таня Димова в предаването "АРТЕФИР", БНР : http://bnr.bg/hristobotev/post/101129523

коментари

Добави коментар