Библиотека България

„Библиотека България” е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано през януари 2018 г. от поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Към екипа се присъединяват Александрина Валенти и Моника Комарницка – дизайн, Симеон Илков – маркетинг; Маргарита Петкова и Камелия Кондова – редактори и рецензенти на свободна практика, Светослава Мадарова и Ивелина Чолакова – фотографи, Смилена Николова – връзки с обществеността и други. Партнират си с държавни културни институции, писателски сдружения и асоциации, медии. Стремежът на екипа е запазването на изключителна прецизност и отговорност във всеки етап от и след създаването на книжното тяло – от предварителния прочит на ръкописа, редакцията, коректурата и отпечатването му, до представянето и популяризирането на всяка книга пред българския читател. Вниманието и индивидуалното отношение към всеки автор са в основата на възгледите на изградения колектив, а водещата цел е създаването на общност от пишещи и четящи хора. „Библиотека България” организира и продуцира различни литературни събития в цялата страна. Ежегодно връчва Национална награда за литература „Вие пишете – ние четем“.

~~~

Ива Спиридонова е родена в Кюстендил. Висше образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски” като магистър „Старобългаристика”, бакалавър „Българска филология” и бакалавър „Връзки с обществеността и реклама”. Живее в София, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира представяния на други автори, събития и литературни четения в София и страната. Съосновател на движението „Нова Асоциална поезия“, член на „Асоциация на младите български писатели“.
В началото на 2018 г., заедно с поета Симеон Аспарухов основават Издателство „Библиотека България”, с фокус върху съвременната българска литература.
„Думите МИ”, издадена през 2016 г. е дебютната ѝ книга с лирика (изд. „Фабрика за книги“) носи името на блога ѝ в социалната мрежа и достига пето място в националния конкурс „Моята любима книга“, 2016, раздел „Поезия”, а през 2018 г. книгата е номинирана за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим”, Чепеларе.
През септември 2018 г. излиза от печат втората ѝ книга с поезия – „Детайли” (изд. „Библиотека България“), а през 2019 г. същата е номинирана в четвъртото издание на конкурса за литературната награда „Ваня Константинова”.
През 2020 г. със стихотворението си „Довиждане до другия живот“ печели специална награда в Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“, Кюстендил.
„От мен до другото безсмъртие“ (изд. „Библиотека България“), е третата ѝ поетична книга, с редактор Камелия Кондова, издадена с подкрепата на Министерство на културата по програма „Помощ за книгата“ през декември 2020 г. В същата година Ива Спиридонова повторно е номинирана за Националната литературна награда за поезия „Усин Керим“, Чепеларе.

~~~

Ива, нарисувай себе си с една дума или нота.

Дума съм сякаш. Обич.

Какво е изкуството?

Изкуството е себеизразяване и начин за комуникация със света и хората на едно друго ниво, различно от обичайното човешко общуване. Диалог между душите ако щете. Живот е, въздух, полет, красота и съвършенство. Стремеж на човека към божественото.

Къде се крие вдъхновението?

Още не зная къде точно. Най-често съм го срещала в нечий очи, в красива природна картина, в устрема на връхлитаща емоция… В този смисъл вероятно най-дълго пребивава в неизбродимите стаи на сърцето. Напоследък твърде добре се е скрило, но понеже за всичко в живота е потребно вдъхновение, търся го. Навсякъде, пътувайки из дебрите на сърцето си. И съм сигурна, че ще го срещна след миг.

Поезия или музика е животът? Или нещо друго?

Изкуство е. Най-трудното изкуство! С безброй лица и проявления.
На какъв език говориш със света? Разбирате ли се?
На езика на сърцето, но трудно се разбираме. Затова понякога ползвам думите, превеждам себе си, в опит да се разберем, превеждам си света, в опит да го разгадая и от време на време с общи усилия създаваме по някое смислено изречение, разбираемо и за двете страни.

Каква е мелодията на щастието?

Сърдечният ритъм на любимия човек и смехът на детето ти.

Кое е по-важно – грамотността на словото или грамотността на сърцето?

Второто, безспорно! За мен поне. Ако сърцето ти е неграмотно в изкуството на обичането, то всички съвършени думи са напразни. За съжаление, в наши дни неграмотността е все по-сериозен проблем и по отношение на словото, и по отношение на сърцето. Но пък ние, хората, цял живот се учим, нали?

Вярваш ли в доброто и може ли то да победи както в приказките?

Вярвам, иначе бих загубила почва под краката си. Но ние не живеем в приказка, особено напоследък. В този смисъл, щастливият ѝ край непрекъснато се отлага за неясното бъдеще. Но вярата ми в доброто упорито устоява.

Кое е последното смислено нещо, което създаде, написа, изпя, записа – песен, стихотворение, дете, добро дело…?

Всяко нещо има смисъл в дните ни. Днес например споделих знание с жадно за него дете, написах два реда от бъдещо стихотворение, полях цветята, нахраних котката, усмихнах се на любими очи, целунах… И знаете ли, особено когато ти се струва, че нищо няма смисъл, че си го загубил някъде по пътя, точно тогава се раждат най-смислените неща. Смисълът си ти самият.

Какво искаш да кажеш на хората днес?

Обичайте!

~~~

Симеон Аспарухов е роден в София. Като ученик е бил репортер в студентското радио „Га-га“, към БНР „Христо Ботев“. Изучава психология във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“, по-късно се квалифицира като данъчен и митнически посредник в „Търговско-промишлена палата“. Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане” (2017) и е една от номинациите в категория „Поезия“ за наградата „Южна пролет“, Хасково, 2018. В следващата година в поетичен проект с поета Емилиан Примов издават обща книга-диалог, озаглавена „Говорим за Нея“ – проект, изцяло в полза на благотворителната каузата „Дари надежда на Сияна“. Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на БНР „Христо Ботев“. През 2019 г. заедно със Станислава Пирчева-Ава, води рубриката „Разхвърлян Ум“ в предаването „Нощен хоризонт“ в БНР, програма „Хоризонт“, паралелно поддържа поредицата „Това е България“ в месечното двуезично списание „Fly Guide“.
През 2018-та година, заедно с Ива Спиридонова основава Издателство „Библиотека България“. Редактор е на книги от съвременни автори, пише ревюта и представя артисти от различните изкуства в сайта на „Библиотека България“ и в платформата „Тетрадката.ком“. Кореспондент на „Културни новини“. Член на Съюза на българските писатели. „Приказка само за теб“ е последната книга на Аспарухов, която излиза в началото на януари 2021. Книгата е втори благотворителен проект, в който авторът се включва, като част от приходите отиват за подпомагане на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Неин редактор е поетесата Маргарита Петкова. „Приказка само за теб“ е една от десетте номинации за наградата „Христо Фотев“, Бургас, 2022.

~~~

Симеон, нарисувай себе си с една дума или мелодия.

Свят.

Какво е изкуството?

Още едно сетиво.

Къде се крие вдъхновението?

В мисълта.

Поезия или музика е животът? Или нещо друго?

Ние сме животът.

На какъв език говориш със света? Разбирате ли се?

С вътрешния си глас.

Каква е мелодията на щастието?

Птича песен.

Кое е по-важно – грамотността на словото или грамотността на сърцето?

Словото да стига сърцето.

Вярваш ли в доброто и може ли то да победи както в приказките?

Доброто винаги побеждава.

Кое е последното смислено нещо, което създаде, написа, изпя, записа – песен, стихотворение, дете, добро дело…?

Събудих се отново.

Какво искаш да кажеш на хората днес?

Бъдете и утре.

~~~

В рамките на благотворителното събитие „24“ Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов ще четат своята поезия.

~~~

Фотографии: „Библиотека България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички