home~DTixt3~yvfDEg~62dgm7_j
Снимка: кадър от „Touch Yello – Virtual concert“


Авторите на антиутопии и фентъзи сигурно изпитват завист към хиперкреативната реалност, която надмина всякакво въображение. Някой мислил ли е, че ще доживеем да се наслаждаваме на Новогодишния концерт на Виенската филхармония и в залата да няма… публика? Да, така ще бъде тази година. И за да не звучи любимият на всички ни „Радецки марш“ във вакуум, празничният концерт ще бъде на фона на интерактивни овации. Фирма за аудиотехника в Грац ще предава със специална платформа ръкоплясканията на регистрирани зрители. Дори е възможно самите оркестранти, оставени сами със себе си, да ръкопляскат след всяко изпълнение.

Всичко е толкова абсурдно, че досега никой автор не е допускал подобно нещо да се случи в реалността. Но ето – то скоро ще бъде факт. Някой мислил ли е, че в основна тема на обществения дебат ще се превърне въпросът – да се ваксинирам, или не? Антиваксърската вълна набира сили, а нейните опоненти повдигат рамене в недоумение. То е може би най-добре изразено с шеговитата фраза, разпространявана в интернет: „Маа кренвирши цял живот, а сега се интересува какво има във ваксината…“ Един любопитен факт – тази година беше почти невъзможно да се намери противогрипна ваксина. Цялата рода на аптекарското съсловие, цялото роднинско и приятелско войнство по цялата връзкарска верига се ваксинира, въпреки че друга година подминаваше ваксината с пренебрежение. То пък тая година май грипът се е закротил (дано!) и от ваксината май файда никаква. Затова изпитвам известни съмнения във връзка с антиваксърския патос, още повече че опонентите потриват ръце: „Ако щат, така пък при нас ваксината ще дойде по-бързо“.

По света самоизолацията става тема на научни изследвания, художествени проекти и дори музейни експозиции, които се посещават, разбира се, онлайн. „Музеят на самоизолацията“ в Москва, например, който се надява да отвори врати на 15 януари, е в четири раздела:“Паника“, „Пик“, „Плато“ и „После“. Всички сме се втренчили в това „после“ с надежда, въпросът е кога ще настъпи и дали ще сме тук, за да го огласим със съответните овации…

А междувременно и на животните им дотегна всичко това. Дори животните в зоопарковете буквално боледуват, когато няма двукраки посетители. Световните агенции разпространиха в рубриката „разни“ съобщение за една депресирана коала, която се вмъкнала в къща в Аделаида, Австралия, и се покачила на коледното дърво на стопанката. Иска си празника, клетото същество, както и всички ние, но търсим други начини да изразим този копнеж, защото катеренето по дървета не ни се удава. „Коалата е в коледно настроение и е влязла в дома на Аманда, защото е решила, че иска да бъде феята на елхата й“, написали шеговито от спасителната служба за животни във фейсбук.

Но да се върнем на нашия необичаен Новогодишен концерт. Честта да дирижира в празна зала се пада на маестро Рикардо Мути. А организаторите вече са започнали трескава подготовка за концерта през 2022 и издирват сред музикалните партитура „Валс на чумата“. Може някой композитор да се е вдъхновил от тази макабърна тема.

Във всеки случай „После“ ще дойде и ще бъде апогей на надеждата. Да не забравяме, че след като от Кутията на Пандора изпълзели всички злини, на дъното останала точно тя – Надеждата, една богиня, която не се покатерила на Олимп, а останала долу при хората.


Светлана Дичева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички