home~DTixt3~ph2XRi~KlXebE_j

“ДЪЩЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА” – СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ НА ЛИГАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА, ЧИКАГО 2021

Представяме ви едно изключително интересно ново издание, наречено „Дъщерите на България по света. Антология на съвременната българска женска поезия“, със съставител Людмила Калоянова, което събира стихотворения на 46 талантливи дами, живеещи не само в България, но и в Съединените щати, Австралия, Германия, Англия, Франция, Испания, Гърция, Швеция, Кипър, Венецуела и Израел. Една книга, която преодолява разстоянията с думи, за да представи на читателя навсякъде по света най-новите тенденции в съвременната българска женска поезия и едновременно с това да ни каже, че всъщност единствено изкуството може да изтрие всички граници, които ни разделят.

Книгата е специализирано издание на алманах Любослов, годишник на ЛБПСС и представлява мащабен опит да се обединят творческите усилия на български авторки от цял свят и да се глобализират, извън обичайните географски маркери, най-новите тенденции в съвременната българска женска поезия. За първи път в това издание си дават среща поетеси от цял свят, които, макар и далеч от родината, творят и създават образите си на български език.

Ето какво обобщава в предговора Людмила Калоянова, съставител и редактор на изданието:

“Днес е време новата българска женска поезия да се дефинира в глобалния си контекст на творчество, писано в рамките на една различна „родина“, един нов дом на единението, чиито граници се определят от параметрите на духа и езика. Цел на това безпрецедентно по рода си издание е да изгради инклузивно литературно пространство, включващо имената на съвременни авторки от американската, европейската и австралийската творческа диаспора. Едни от най-обичаните и популярни поетеси в България могат да бъдат прочетени и „усетени“ редом до тези, които творят в Родината на словото, променяйки духовните измерения на нацията.”

Изданието се публикува изцяло с дарителски средства, а корицата на алманаха е дело на големия варненски художник Христо Христов. Илюстрациите включват платна на американската художничка от български произход Кина Бъговска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички