home~DTixt3~qtssKQ~S2BvDR_j

Преди пет години Ива Спиридонова – едно момиче от Кюстендил, завършило Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, а след това старобългаристика и връзки с обществеността и реклама в Софийския университет, направи своя собствена литературна страница в интернет пространството и дръзко я нарече „Думите МИ“. Четири години по-късно тя издаде първата си стихосбирка със същото заглавие и тръгна да я представя из цялата страна в артистичен тандем със Симеон Аспарухов – поет, фотограф, редактор и какво ли още не, но най-вече съмишленик. Настроени на една честота, очевидно не им е било трудно да се открият, но със сигурност и добрата случайност е помогнала за това. Преди година и половина те представиха пред една рехава шепа кюстендилци първата книжка на Ива, а сега, набрали сериозен опит и самочувствие, напълниха с приятели, почитатели и съвсем непознати хора Художествената галерия за премиерата на втората книга на нашето момиче – „Детайли“, на която Симеон е редактор, коректор, фотограф и май основната опорна точка за повдигане на пластовете от думи и за достигане до най-важните.
В кюстендилската поезия /вярвам, че това не звучи провинциално на младата авторка!/ словесната лаконичност е нещо почти като запазена марка. Това освен майсторство, със сигурност е и доверие към читателя-съмишленик, чието асоциативно мислене и светоусещане няма нужда от много обяснения. В своите немалко на брой стихове в тази много стилно оформена и издадена книга Ива Спиридонова сякаш ни говори за едно и също с думи, които прехвърля от едно стихотворение към следващото, като всеки път придава нов нюанс на звученето и значението им. Не се е и старала да го прикрие – за нея единствено възможната любов е невъзможната и подозирам, че тя такава и би искала да си остане. Защото от другата стихове не стават. И не само за това…Не е случайно, че двамата със Симеон са част от общността „Нова асоциална поезия“, с която остроумно смениха по разни причини участието си в списание „Нова социална поезия“. Отгоре на всичко, те създадоха своя литературна агенция „Библиотека България“ , която е отворена за всички пишещи и желаещи да издадат своя книга и която лично на мен ми изглежда като много симпатичен опит да се разчупи високомерният модел на ведомствените таланти.
Представянето на стихосбирката „Детайли“ започна от Кюстендил и сега й предстоят много творчески срещи из цялата страна. Модерната литературна общност, която се интересува не само от себе си, затворена в някоя Червена къща,а от литературния и емоционалния пулс на днешния ден и на обикновените хора, вече познава Ива и Симеон, очаква ги и им се доверява. Поетът Михаил Калдъръмов, който преди години създаде младежки литературен клуб към някогашното „Знаме на мира“, където беше работното му място, прочете интересни думи за откритата от него преди повече от две десетилетия авторка. Дуо „KsANA“ /Клавдия Кианова от Монтана и Антон Яначков от Кюстендил/ създадоха много елегантна музикална атмосфера на събитието, а фотографката Светослава Мадарова / автор на снимката на корицата/ сигурно наснима кадри за цяла изложба. Ако сте били на премиерата, най-вероятно и вие сте някъде из тях. Както може би сте и някъде из детайлите на тази книга.
Виолета Атанасова, журналист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички