Vania2

Ваня Бояджиева разговаря с журналиста Росица Копукова в ефира на БНР,  предаването „Рано в неделя“. Ваня Бояджиева е родена на 19 април 1978 година. Завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ като магистър по литературознание. През последните години преподава български език и литература, има близо двайсет години практика като PR експерт.
Нейни авторски текстове са публикувани в „Пощенска кутия за приказки“ (инициатива на Гери Турийска), в „Литературен вестник“ и в сборник с текстове, участвали в конкурса „Славейкова награда“. Има две литературни признания – трета награда в ХVІІ младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ и поощрителна награда за къс разказ по повод 120 години от рождението на Йордан Йовков. „Равносметки“ е дебютната ѝ поетична книга.

~~~

Когато си порасъл достатъчно, за да знаеш, че за да продължиш напред, понякога е нужно да спреш, да обгърнеш с поглед преброденото време и да благодариш, тогава се раждат книги като „Равносметки“. Като учебник как да бъдеш просто човек, като съкровена изповед пред себе си и изящни думи, пеещи във възхвала на ежедневния живот какъвто е, безумно красив и никога неповтаряем.
Мъдростта в поезията на Ваня Бояджиева е земна, човешка и разбираема в своето съвършенство от чисти образи и метафори. Тя смалява света до шепа, в която се побира само най-важното – онова, което е любов в същността си. Аз, ти, ние. А равносметката е само миг по пътя, в който задържаш дъха си от учудване, срещайки себе си.
Ива Спиридонова, редактор

~~~

Чуйте разговора в звуковия файл:

Фотография: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички