Picture1

 

 

Представяме ви класация от най-поръчваните книги през месец юли. С благодарност към възхитителните ни читатели, затова че отново предпочетоха и през знойното лято убежището на „Библиотека България“!

1. Най-честната птица – Йордан Йорданов

Новела

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/product/nai-chestnata-ptica-iordan-iordanov/

Историите в книгата описват моменти от живота на Семо – дребен престъпник, който без страх и угризения е способен да отнеме човешки живот. Началото на ХХ век е, време, в което България е разтърсвана от сложни процеси.
Като момче той по случайност попада в ситуация, която определя бъдещето му на бандит. Намира любов и верен другар, но бързо ги губи и влиза в затвора след предателство, за което не разбира до края на живота си. След дълъг престой зад решетките, вече не толкова младият Семо, се е изградил като характер – егоистичен, недоверчив и жесток. Търси отмъщение, но не го получава по начина, по който иска. Продължава да се изхранва с престъпления и живее живот на беглец. Скита из страната, живее и в столицата, ту добре, ту зле, продължава да извършва престъпления и се среща с различни хора, които споделят историите или дори живота си с него. Връщайки се на село, намира тихо и спокойно място, а може би и нов неочакван приятел, своята чиста и най-честна птица, но за кратко. Извършено е убийство, а Семо е заподозрян, но невинен за първи път в своя живот. Отново бяга. Обръчът около него се свива и постепенно полицията го настига. Последвалият съдебен процес е просто формалност, преход към закономерния край на живота му. Въпреки всичко, което му се случва и атеистичното му поведение, той се надява на чудо, което да го измъкне и този път.
Семо е осъден на смърт. Прекарва последните си часове в килия на полево стрелбище. И се случва чудото, но не това, на което се е надявал. „Посещава“ го стар приятел, за да му помогне да осъзнае, че спасението е в смъртта, в родната земя. През една ранна и студена февруарска сутрин той е разстрелян в двора на затвора, получил възмездие заради греховете си.

 

2. За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя – Тодор Бечев, Мариана Бечева

Документалистика

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/product/za-tazha-todor-bechev-mariana-becheva/

В тази монументална книга, създадена благодарение на дългогодишната събираческа дейност на Тодор Бечев и работата на Мариана Бечева над събраните от него материали, документалното и художественото вървят редом, за да оживее истинската българска история, летописът на Тъжа и на онази България, която ни е завещана от дедите ни. Виждаме как няколко поколения българи спазват своите обичаи, грижат се за домовете и чедата си, обичат, трудят се, пеят, разказват приказки, страхуват се, смеят се, съхраняват се, бранят се, градят селото си. С чешми, дувари, пътища, бостани, кладенци, седенки, събори и традиции. Страниците ни срещат тъкмо с наследството, оставено ни от тях – народни песни, приказки, предания, легенди, истински истории, вярвания, пословици и поговорки, рецепти – неизчерпаемо съкровище, писано в някогашното днес, което да съхраним и да запазим до още по-далечното утре.

 

3. Писма до Цветаева – Пейчо Кънев

Епистоларна проза, писма

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/product/pisma-do-cvetaeva/

В тази книга-изповед, книга-спасение Пейчо Кънев разговаря с любимата си поетеса, голямата Марина Цветаева, за да трансформира болката в поезия, в писма, които да изпрати до нея през времето, което не може да спре вечния разговор между Поетите. Думите му увисват на въжето, оплетено от дните на живота и възкръсват в нощите на смъртта, за да възтържествува човекът в своята крехкост и сила. Човекът, който остава жив въпреки живота и същия този, който често се пречупва под тежестта му. Писмата му приличат на монолог, на поток на съзнанието, на есета, на философски размисли, на моментна снимка на реалността, дисекция на миналото и предсказване на бъдещето едновременно и всъщност са рецепта за изгубване и завръщане в себе си и начин за закърпване на човешкото сърце.

 

4. Разместване на небето – Боряна Богданова

Кратки разкази

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/product/razmestvane-na-nebeto/

В тази книга, която бе не само забелязана, но и отличена както от критиката, така и в различни конкурси, младата Боряна Богданова изненадва читателя с на пръв поглед леки, ефирни като небе малки разкази, които след прочит порастват до височината на облаците и натежават като буря в сърцето на читателя. В тях ще минете през жив подлез, ще срещнете облаци, плаващи в бездънни локви, в които можеш да пътуваш, ще видите завръщането на любимия в отраженията на небето, ще изберете възможното бъдеще, ще разберет как се продава и спасява душа, ще разговаряте с охлюви, по-мъдри от хората и със старците и децата, чиито души са най-близо до небето. С думите си Боряна успява да сътвори свят, отражение на нашия. И той е възможен.

 

5. Разминавания по еднопосочни улици – Лъчезар Ангелов

Разкази

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/product/razminavania-po-ednoposochni-ulici/

Темата, обединяваща разказите на Лъчезар Ангелов, е пътят в търсене на себе си, копнежът по непознатото, дромоманията. Всичко разказано от него, е плод на собствените му пътувания и търсения през различни времена и неизброими посоки. Той ни води през пустини и запустели села, кара ни да се замислим и да се срещнем на летища и гари, разкрива ни континенти от смисъл. Неговите герои вярват, че животът е пътуване и разбират, че дестинациите му са неизброими, а най-важната от тях си ти самият в различните ти роли, възрасти, състояния. Или човекът отсреща. Но твърде често улиците се оказват еднопосочни, също както и билетите за бъдещето. И се разминаваме, крачейки в една посока. Или не се срещаме, просто защото вървим рамо до рамо, а не един срещу друг. Движението през времето и пътуването из света и човешките вселени е възможно с думи – за това разказва Лъчезар Ангелов в дебютната си книга с разкази.

Поръчай 2 книги от сайта на Издателство „Библиотека България“ и вземи 3-та безплатно по твой избор! Напиши коя е тя в коментар към поръчката си!
Предложението е валидно от 1 юли до 31 август включително само за онлайн поръчки.

Библиотека България – нашето издателство за българска литература. 

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/

 

Зарина Василева, PR

 

 

Фотографии: Библиотека България

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички