IMG_69977

Познавам и двамата. Лично и персонално. Смело мога да заявя, че са едни от отличаващите се съвременни творци в областта на съвременната литература. Творци, защото не се ограничават в жанра или формата, дори излизат от рамките на писането, за да разгърнат таланта си и в други поприща. Всеки от тях има пъстра творческа биография, за която е достатъчно, че критиката говори с добри думи, а читателската аудитория посреща с широко отворени обятия.

Боряна Дукова е писател, преводач и преподавател в Испанския културен център „Институт Сервантес“. Тя е Секретар на Българската секция на  АIEP, Международна организация на писатели криминалисти, Секретар на Клуб на българските писателки, член на Съюза на българските писатели. Автор е на множество публикации в периодичния печат, автор е на седем книги – две новели, два сборника с разкази и четири романа. Предстои премиерата на най-новата ѝ книга, както и премиера на филмът „Блаженият“, в чийто екип влиза като съсценарист.

Тео Буковски е творческият псевдоним на Д-р Анастас Иванов, общопрактикуващ лекар, но не само. От студент започва да публикува свои разкази в периодичния печат. Автор е на три криминални романа и на сборник с разкази. Предстои премиерата на най-новата му книга. Член е на Съюза на българските писатели, на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, на Съюза на писателите-лекари „Димитър Димов”, Клуба на писателите-криминалисти „Саламандър” и инициативата за фантастика „Истории от някога”.

фотограф: Десислава Грамадникова

Не за първи път писателите инициират съвместни срещи с автори, рубрики в периодичния печат, литературни четения и редица други мероприятия. Ето защо, съвсем неслучайно ги поканихме за жури в третото издание на нашия конкурс за авторски текст #ВиеПишетеНиеЧетем, този път под надслов #ИзмерениеХ. „Измерение Х“ е една от тези техни инициативи, които дълго време читателите следяха във вестник „България днес“ в периода 2019-2020 г..

Днес освен тях, представяме и рубриката им в платформата на „Библиотека България“. „Измерение Х“ продължава своето съществуване в електронен формат от този септември. Всеки първи и трети петък от месеца, двамата писатели ще ни запознават с млади, но и с утвърдени автори, както и с техните разкази в рамките на фантастиката, фентъзи, крими и хорър жанровете.

Ето какво точно казват те в един диалог помежду им, който записах на шега, но предложих точно той да отвори първите редове на новата рубрика в сайта на нашето издателство.

ИЗМЕРЕНИЕ Х

Боряна: Тео, какво е „Измерение Х“?

Тео: „Измерение Х“ е онази територия на нашето съзнание, в която влизаме в четири и петдесет след полунощ, и в която можем да срещнем всички страхове от нашето детство, престъпните опасности, които ни дебнат днес, и въображаемите сенки на нашето бъдеще. И всичко това пречупено през литературните жанрове хорър, крими и фантастика. Спомняш ли си най-страшния сън, който си сънувала като дете?

Боряна: Не, представях си истории, страшни и невероятни, но наяве.

Тео: Сега разбирам защо след успешните „Трилъри по женски“ мина към романизираните биографии на Яна Язова и Елисавета Багряна.

Боряна: Но ти щом питаш за съня, навярно имаш детски кошмар. Би ли го разказал?

Тео: Като малък много обичах да ходя при баба ми, която живееше в къща със сайвант. Често нощем сънувах как, влизайки в двора на къщата, от преддверието на сайванта изпълзяваше бяла, призрачна сянка и плашещо тракаше със зъби.

Боряна: Е, вече зная откъде е дошла идеята ти за „А те изпълзяват нощем“. Нека обаче се върнем на „Измерение Х“. Напомня ми на нещо… Като малка обожавах да гледам „Студио Х“, поредицата от криминални филми.

Тео: Аз пък израснах с „Досиетата Х“, сериалът за паранормални явления.

Боряна: Но нашата рубрика си е „Измерение Х“. Позната е от 2019 година, когато по покана на Николай Пенчев, главен редактор на в. „България днес“ я създадохме и обединихме в нея любимите си „Х-ове“.

Тео: Представихме повече от трийсет автори, творящи в остросюжетните жанрове.

Боряна: А сега какво предстои?

Тео: „Измерение Х“ оживява в интернет, на платформата на издателство „Библиотека България“. Благодарим за поканата им!

Боряна: И какво още?

Тео: Много си любопитна.

Боряна: Любопитни са хората, които четат тези жанрове, не забравяй!

фотограф: Десислава Грамадникова

Тео: Всеки първи и трети петък от месеца ще представяме по един автор със свой разказ в сайта на издателството.

Боряна: Това има ли нещо общо с конкурса?

Тео: Само жанрово. Конкурсът ще бъде за млади автори, а на платформата ще се срещаме с хора, които вече са се посветили да разказват страшни, криминални и научно-фантастични истории. Кога започваме?

Боряна: Веднага е добре. С кого ще стартираме?

Тео: Имаме няколко варианта, но който и да е авторът, разказът ще е наистина зашеметяващ!

Боряна: Да си пожелаем успех!

Тео: Успех! И не се страхувайте!!!

Срещата осъществи Симеон Аспарухов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички