home~T67XCl~6LgFK0~MSe86P_j

Омана Кацарскае художник на свободна практика, фокусираща работата си върху оформление на книги, типография, графичен дизайн и илюстрация. Завършила е НУИИ „Илия Петров”, специалност „Графика”, с бакалавърска степен от катедра „Книга, илюстрация и печатна графика”, НХА. През 2019-та година защитава магистърска степен „Шрифт”.

Реализира издания на разнообразна тематика, работи с различни български издателства и по независими книжни проекти.

Има участия в различни престижни издания, както и в много конкурси и изложби, някои от които:

          * Изложба „Преглед на българския дизайн”

          * Porto Design Bienalle – MILLENIALS

          * Typoclass

          * Adobe Design Achievement Awards

          * Изложба „Нова българска типография II” и много други.  

През 2016-та година печели първа награда за млад автор на 20-ти Международен панаир на занаятите и изкуствата, „Булгарика”. В същата година има награда и диплома от 13-ти общоакадемичен конкурс „Рисунка”, НХА. Печели награда и от конкурс за илюстрация на полска приказка, обявен от Полски културен институт – София.

Един от най-интересните ѝ проекти е шрифт „Буки”. Названието му е вдъхновено от „Аз. Буки. Веди.” и сходното звучене с думата “book”. Проектът представлява магистърския проект на Омана Кацарска към НХА и е наборен осов шрифт с българска форма на кирилицата в шест начертания. Шрифтът е предназначен за деца, научили се да четат самостоятелно, на възраст между 8 и 11 години, като идеята е да се улесни четенето на най-малките. Шрифтовото семейство е от групата на хуманистичните шрифтове, считани за най-четивни и подходящи за наборен текст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички