home~GGg2is~CUq0x~55CtEn_j

Снимка: RockSchool

RockSchool е големият победител в петото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на „Нова Броудкастинг Груп“ и фондация „Reach for Change България“.

Боян Симеонов и Васил Спасов от RockSchool създават програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми. Тя дава възможност на незрящите деца да се развиват, да бъдат щастливи и уверени в себе си и да станат част от подкрепяща се общност. Програмата включва оборудван музикален кабинет с необходимия хардуер и софтуер за нуждите на незрящите деца, работа с обучени специалисти, които преподават уроци по пеене, китара, пиано, барабани, саксофон и много други инструменти, както и стипендиантски фонд за тези деца, които нямат финансовата възможност да заплатят за уроците си.

По този повод, поговорихме с основателя на RockSchool, Мелина Крумова. Ето какво сподели тя с нас:

Защо музика? – Музиката инициира огромна вътрешна промяна в мен, която ме направи по-осъзнат, по-присъстващ, по-искрен и по-радостен човек. Получих силен вътрешен импулс да споделя тази възможност за личностно израстване с повече хора и… затова музика.

Rockschool – кауза, начин на живот, училище или…? – RockSchool e общност от хора, поели по безкрайната пътека на себепознание чрез музика. Rockschool е също така част от “Музика за България” – фондация в обществена полза. С дейностите и проектите си се стараем да предоставяме по-интересно и достъпно музикалното образование; да подкрепяме създаването на искрена авторска музика и да допринасяме за развитието на музикалната култура и общности.

Имаме все повече социални проекти, като в момента работим усилено върху тези два:

  1. Проектът “Виждам чрез музика”, който цели да създаде адаптирана програма за музикално образование за незрящи. С него сме победител в „Промяната“ – 2018/2019 г. (инициатива на Reach 4 Change и Нова ТВ).
  2. Работим върху стипендиантския ни фонд за 2019-та година и силно се надяваме да наберем средства за поне 10 стипендии за деца с ниски финансови възможности.

Какво се случва в „The Stage”? – The Stage е творческо пространство, в което организираме концерти, работилници, репетиции и други събития. В него сме провели над 6 000 репетиции, а през последните две години мястото стана популярно и заради така наречените ни Rockschool рождени дни, където запознаваме по-малките с музиката чрез забава и радост.

Кои сте вие във и отвъд мелодиите? – Океан от бурни емоции.

Какъв учител е музиката? – Състрадателен и безмилостен едновременно.

Симбиозата между изкуствата? – Всяко изкуство е начин, чрез който човек може да изразява по-дълбоките си нива на преживяване. Обикновено опознаването на едно изкуство води към друго, точно както животът с една котка рано или късно води до живот с две котки.

Кой музикален инструмент е най-близо до езика на душата? – Този, с който се изразяваме най-естествено и най-добре.

Текстът и музиката? – Са най-красиви, когато са създадени едни за други.

Децата и музиката? – Музиката изгражда безценни личностни качества у децата и ние окуражаваме всички родители да възпитават у тях любопитство към това изкуство. В днешното консуматорско общество на децата им липсват стимули за развитие на креативността и въображението, а музиката е много силна точно в това. Музиката също помага на децата да преработят и интегрират здравословно по-сложните си емоции.

Любимо парче? Авторско? РокСкулско? – Поздрав с един кавър на RATM от наш RockSchool концерт: https://www.youtube.com/watch?v=11rqfRnfuwg

Благодарим!

Интервюто подготви Ива Спиридонова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички