home~DTixt3~qtssKQ~iCZDZ4_j

Снимка: Светослава Мадарова

Спомените на Дора Конова, жената сочена десетилетия наред като виновница за семейната трагедия на Лора и Яворов, най-после са публикувани изцяло. Това дължим на литературния историк Петър Величков, който неуморно и всеотдайно се стреми да реабилитира забравени или охулвани имена. „Библиотека България“ се зае с издаването на спомените под заглавие „Лора, Яворов и аз“ и на 29 май те бяха представени предпремиерно в програмата на Пролетния базар на книгата в НДК.

Водеща беше поетесата Ива Спиридонова, която заедно с друг поет – Симеон Аспарухов, ръководи издателството, дало път на книгата. Интересът към нея беше голям. Петър Величков започна да дава автографи още преди началото на срещата. Според него Дора Конова е не виновница, а жертва. Тя е била едва около 20-годишна, когато Яворов я харесва и започва усилено да я ухажва, с което предизвиква болезнената ревност на Лора. Напълно неоснователно е в нейно лице да се вижда жена-вамп, която се е стремила да съблазни поета и да го откъсне от жена му. Истината каква е Дора Конова най-добре може да бъде разбрана, когато се прочетат спомените ѝ. Някой би ги сметнал за субективни, но те са важни като свидетелство на третото главно действащо лице в любовния триъгълник, довел до решението на Лора, а после и на Яворов за самоубийство.

За личността на Дора Конова говори при представяето на мемоарите и литературната критичка Катя Зографова. В своята впечатляваща книга „Световете на Яворов“ тя ѝ е отделила специална глава в раздела „Любови“ и там напълно обективно е представила драматичната ѝ личност. Катя Зографова сподели, че като уредник на къщата-музей на Яворов е имала възможност да прочете спомените на последната любима на поета, но не ѝ е достигнала смелост да се заеме с публикуването им. Причината е, че и досега в интелектуалните среди се надига вой всеки път, когато някой се опита да премахне клеймото над Дора Конова. Дори и при новината за издаването на спомените ѝ във виртуалното пространство се появиха злостни нападки срещу нея – добави със съжаление Катя Зографова.

Щом една книга обаче предизвиква такива силни емоции, тя със сигурност заслужава да бъде прочетена! Предстои премиера на „Лора, Яворов и аз“ през юни в Столична библиотека. Дотогава може да си купите изданието от щанда на издателство „Библиотека България“ на Пролетния базар на книгата.

Гергина Дворецка, http://evropaworld.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички