Картина1

 

Октомври беше галантен към нас – остави ни да четем и под последните слънчеви лъчи, и с чаша чай в дъждовните дни. Карамелените му прегръдки ни припомниха, че никога не можем да имаме достатъчно книги.

Ето кои заглавия бяха най-предпочитани от отдадените ни читатели:

„Подкова за троянски кон“ от Мартин Спасов – поезия, която умее да боли

Стихове

Поезията на Мартин Спасов влиза в сърцата като троянски кон и остава там завинаги. Няма крепости, които да ѝ устоят, няма сигурна защита срещу нея, тя завладява всеки до когото се докосне и в този смисъл е безмилостна. Подковата на неговия троянски кон не е точно онази, обещаваща щастие, но белезите от нея са дълбоки и болезнени по онзи хубав начин, по който само изключителната поезия умее да боли.

 

„Животът, като всяка друга грижа“ от Биляна Гецова – за живота като поредица от малки битки и сладки победи заради хората, които обичаме.

Роман

Грижа ли е животът или справяне с предизвикателствата, които ежедневието ни поднася? Тривиално ли е да се живее в обичайното русло или това би трябвало да бъде напълно достатъчно за всеки човек? А какво всъщност е достатъчно и колко сили трябва да имаш за живеене? Какво ни е нужно на нас, хората?
В своя роман „Животът, като всяка друга грижа“, Биляна Гецова ни среща с различни герои и техните семейства, съвсем същите като нас, като хората, които срещаме в ежедневието си и ни разказва за техните болки и радости, грижи и чувства и начините, по които продължават да посрещат всеки нов ден. Сара и Борис, Маги и Захари, Ваня и Николай, Андрей и Ана, техните родители, колеги и приятели – всички те рисуват онази типично българска реалност, която всички ние толкова добре познаваме. Отдалечаването между поколенията, раздялата с децата, емиграцията, работното ежедневие, крехкостта на отношенията, любовта, животът и смъртта – все теми, които изпълват страниците на този роман така, както пълнят и дните ни. И да, животът всъщност не е грижа, а поредица от малки битки и сладки победи заради хората, които обичаме и тъкмо те запалват онази красива светлина на щастие в очите ни. Тя е важната и най-същественото е да я опазим.

„От края към началото“ от Виолета Петрова – една (не)очаквана среща със себе си.

Стихове

Дебютната стихосбирка на Виолета Петрова е разказ за пътя към себе си, но началната му точка е краят на всичко, мястото, откъдето да се оттласнеш, за да се върнеш към светлината, която всъщност си. Тя разчупва стереотипите, че пътят има начало и край и доказва максимата, че в пътуването важна е отправната точка и често пъти не е важно откъде тръгваш. Важното е да стигнеш там, където пожелаеш да бъдеш в живота си. Движението при нея е като изгаряне – на любови, мостове, души и лица, за да се случи възраждането, да създаде феникс от пепелта на чувствата. И да полети в собствения си свят. Четете откъдето пожелаете „От края към началото“, защото всеки от нас има право да избере собствените си посоки, начала, краища и отправни точки. Но където и да отворите, по пътя със сигурност ще срещнете себе си.

  

„Продавачът на илюзии“ от Веска Дучева – за пореден месец в топ 5 на търсените заглавия.

Разкази

Мистерии и криминални истории са във фокуса на новата книга с разкази на лекарката Веска Дучева. Отдадена както на медицината, така и на литературата, д-р Дучева съживява истории за приключения и болки, за спасение и падение, за престъпление и възмездие чрез своите пълнокръвни и дръзки персонажи. Специални агенти, съдебни лекари, престъпници и невинни жертви, вярващи и грешници по следите на вековни тайни, невъзможни мистерии и безнадеждни случаи. Тази книга е дело на магьосник и наистина ни предлага разкошна, богата белетристична магия, понякога по-красива от самия живот, но и такава, в която можем да се изгубим, за да открием себе си отново.

 

„Щастлив съм“ от Борислава Антонова – по пътя на приемането и порастването

Роман

„Щастлив съм“ е жизнеутвърждаващ роман за израстването на едно момче в Благоевград в началото на 90-те години на миналия век. Роман за приемането и за това как Максим продължава
да живее напред, след като го застигат потресаващи и необратими факти. Сили му вдъхват безусловната обич и мъдростта в сплотеното му семейство, както и въодушевлението от
нестихващия поток приключения с верни приятели.

Библиотека България – нашето издателство за българска литература.

Зарина Василева, PR

 

 

Фотографии: Библиотека България

 

 

 

 

One Comment

  1. […] Прочети повече […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички