Визия класация февруари

 

Страстните читатели на „Библиотека България“ избраха любимите си книги и през влюбчивия февруари. В дните за празнуване, обичане и усмихване винаги има място поне за една книга.
А един малък инцидент вчера доказа, че и най-мощните технологии могат да ни предадат, но една книга – никога.

Ето как изглежда книжната любов през февруари:

Сценарий по часовник  от Кирил Петрунов

Собственик на новосъздадена телевизия иска да реализира своя студентска мечта – разследващо риалити предаване. Като най-подходящ за негов водещ е привлечен главният герой – Николай Чернев (брокер във фирма за недвижими имоти). Обект на първото му разследване е стар джобен часовник, подарен на някой си майор Нарезов през 1904 година от Двореца. Часовникът е даден на ремонт и на вътрешния капак е открит друг надпис с три имена, година и име на населено място. Главният герой търси наследници на хората от надписа. Откритите наследници обаче биват убивани един след друг. Каква е причината за тези убийства? И защо възможните убийци са толкова много – заподозрян е дори и шефът на новосъздадената телевизия… Това е задачата, която стои пред Николай Чернев и която той ще разреши на страниците на „Сценарий по часовник“.

 

Докато смъртта ни събере от Мира Папо

Изтънченост, еротика, порив към звездите и пропадане в бездната на отчаянието, докато възкръснеш като феникс, намерил отговор на най-важния въпрос за смисъла на живота и неговите зловещи шеги като концлагерите. В „Докато смъртта ни събере“ една млада жена, попада в концлагера „Треблинка“ погрешка и изживява своя кратък живот сънувайки. Но сънищата остават и някой друг ще ги досънува, а след него друг ще предаде тази броеница от мечти и крушения, любов и страдание, надежда и възторг от самия живот какъвто е. Пъстър и необясним.

 

Бривидо от Александрина Валенти

В поезията на Александрина Валенти BRIVIDO е начин на дишане, тръпката замества пулса и напомня на сърцето, че е живо. След дебютната си стихосбирка АМАРКОРД, Валенти израства в своето писане, без да губи идентичност, без да се отдалечава твърде много от морето, италианската култура и световъзприемане, както и от усещането за безвремието на обичането и вярата, че изкуството е истинската вечност.
BRIVIDO е силно концептуална и наситено емоционална поетична книга, в която няма нищо излишно и въпреки това светът е нарисуван до последната запетая, до следващото многоточие, защото никога не свършва. Точно както в теб завинаги живее и тръпката към някого или нещо. Точно както любовта.

Ива Спиридонова

 

Бивши смърти и рождения от Красимира Макавеева

Има и щастливи редактори!
Историята ми с Красимира Макавеева е любов от пръв прочит. А за историята с „Бивши смърти и рождения“ сама си завиждам, защото работата с талантлив човек е… богоизбрана работа. Да живееш в поетичния свят на Краси е привилегия. Висока, честна, горда, а не горделива, поезия! Щастлива съм, че бях съучастник. Сега съучастник си ти, читателю! Вече завиждам и на теб! 

Камелия Кондова

 

Една специална библиотека от Добрина Ангелиева
„Имах тежък, напрегнат работен ден, наложи се даже да остана час и половина допълнително. Сега вървя по притихналите улици към дома си. Никого не срещам, хората са се изпокрили на топло. На два метра зад мен вървят две премръзнали изпосталели кучета. Изглеждат нещастни. Не че аз изглеждам по-различно. Искам да е пролет наистина, не само според календара. Искам да видя как животът се събужда, разцъфва и грейва в красиви цветове! Искам да се стопли тялото ми (и душата, и сърцето), да се изпъстри сивият ми, замръзнал живот…“

 

Библиотека България – нашето издателство за българска литература

Зарина Василева, PR

Фотографии: Библиотека България

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички