Picture14

 

Вкопчени в последните прегръдки на лятото, посрещаме първите целувки на есента с едни от най-хубавите книги от Издателство „Библиотека България“. Ето кои заглавия избраха читателите ни през септември.

 

Продавачът на илюзии. Криминални хроники – Веска Дучева

Разкази

Мистерии и криминални истории са във фокуса на новата книга с разкази на лекарката Веска Дучева. Отдадена както на медицината, така и на литературата, д-р Дучева съживява истории за приключения и болки, за спасение и падение, за престъпление и възмездие чрез своите пълнокръвни и дръзки персонажи. Специални агенти, съдебни лекари, престъпници и невинни жертви, вярващи и грешници са по следите на вековни тайни, невъзможни мистерии и безнадеждни случаи.

Тази книга е дело на магьосник и наистина ни предлага разкошна, богата белетристична магия, понякога по-красива от самия живот, но и такава, в която можем да се изгубим, за да открием себе си отново.

 

Най-честната птица – Йордан Йорданов

Новела

Йордан Йорданов, изненадва с изключителен писателски почерк, какъвто притежават класици като Йордан Йовков и Елин Пелин и въвежда читателя в света на Семо и нерадостната му престъпна участ, полепваща като жълта пръст по съвестта на обществото и невъзможна за заличаване. В своята дебютна книга той проследява лесното подхлъзване по нанадолнището и избора на лекия път, повдига въпроси като тези чия всъщност е вината за престъплението, кой е престъпникът и кой – жертвата, съществува ли справедливостта изобщо и може ли чистата птица, която живее във всяко човешко сърце, да остане честна докрая. Не, „Най-честната птица“ не е обикновена книга, тя натежава върху сърцето и мисълта на читателя, не го оставя безразличен и тъкмо заради това ще заеме своето достойно място в света на съвременната българска белетристика, продължавайки класическата линия в нашата литература.

 

Писма до Цветаева – Пейчо Кънев

Епистоларна проза, писма

Един вечен разговор между поети, разкъсвани от болката и безпътието. Писма, изпълнени с онова забравено почитание, възможно само между колосални таланти. Докато тази почит съществува, човекът ще е способен да възтържествува над смъртта и себе си отново и отново.

Книга – изповед, книга – спасение, в която Пейчо Кънев разговаря с любимата си поетеса, голямата Марина Цветаева. Писмата пътуват през времето, увисват на въжето, оплетено от дните на живота и възкръсват в нощите на смъртта. Писмата имат адресат и не остават без отговор. Отговорът сте вие. Пощенската кутия е сърцето.

 

Една въздишка на вселената – Милка Яначкова

Поезия

Леки и ефирни като въздишка на поет, силни и разтърсващи като въздишка на вселената. Такива са стиховете на Милка Яначкова, за които редакторът Камелия Кондова пише: „С годините се научих да разпознавам кога зад една поезия стои животът, преживяното, истинската болка, истинската радост. Белият лист изисква честност и не прощава изсмукани от пръстите излияния. Затова ме развълнува поетичния свят на Милка – с грижата за земята, със страха за децата ни, с носталгията по родината и… с онази надежда, че още не е късно да станем по-добри. Това прави нейната поезия – очовечава и в този смисъл е наистина спасителна.“

 

За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя – Тодор Бечев, Мариана Бечева

Документалистика

В тази монументална книга, създадена благодарение на дългогодишната събираческа дейност на Тодор Бечев и работата на Мариана Бечева над събраните от него материали, документалното и художественото вървят редом, за да оживее истинската българска история, летописът на Тъжа и на онази България, която ни е завещана от дедите ни. Виждаме как няколко поколения българи спазват своите обичаи, грижат се за домовете и чедата си, обичат, трудят се, пеят, разказват приказки, страхуват се, смеят се, съхраняват се, бранят се, градят селото си. С чешми, дувари, пътища, бостани, кладенци, седенки, събори и традиции. Страниците ни срещат тъкмо с наследството, оставено ни от тях – народни песни, приказки, предания, легенди, истински истории, вярвания, пословици и поговорки, рецепти – неизчерпаемо съкровище, писано в някогашното днес, което да съхраним и да запазим до още по-далечното утре.

Желаем ви приятно четене! А октомври носи на читателите на Издателство „Библиотека България“ специален есенен подарък: безплатна доставка за всички онлайн поръчки, направени от нашата книжарница! 

Библиотека България – нашето издателство за българска литература.

 

Зарина Василева, PR

 

 

Фотографии: Библиотека България

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички