home~PHTUIT~G6vmHV~G3QyXU_j

Снимка: Александрина Валенти


„От мен до другото безсмъртие“ е най-новата поетична книга на Ива Спиридонова – една колекция от стихотворения, написани през последните две години, пояснява поетесата. Съдържа и по-стари текстове, които не са представяни на читателите досега. Това е любовна и откровена книга.

„В книгата има три раздела, единият се нарича „Разпятие с различен ръст“, другият „Когато те науча ще си тръгна“ и третият се нарича „Обратно в сърцето“. Огромна благодарност дължа на Камелия Кондова, която се съгласи да бъде мой редактор и която всъщност даде заглавието на книгата, което аз много харесах и разбира се тя ме подкрепи, когато аз кандидатствах, защото тази книга е издадена със съдействието на Министерство на културата“.

„Ива Спиридонова има дълбоко уважение към думите, което я застрахова да ги употребява напразно. Разпознаваема е нейната поезия, което я прави автор с физиономия, с послания от сърцето, но от грамотното сърце, което първо се е научило да обича, а после да пише, че обича. „От мен до другото безсмъртие“ е любовна книга. Но не само. Откровена книга. Но не само. Смела книга. Но не само. Това „още нещо“, което я прави безспорен литературен факт, е точно този респект от думите – много близко до призванието, до неизбежната потребност да се разголиш до сричка и до… душа“, казва редакторът на книгата Камелия Кондова.

Освен, че е автор на няколко книги, Ива Спиридонова има и творческа Фейсбук страница, която носи името „Думите МИ“. Част от творчеството ѝ е преведено на арабски език. В началото на 2018 г. Ива Спиридонова, заедно със Симеон Аспарухов, основават литературна агенция и издателство за съвременна българска литература, което носи името „Библиотека България”.

Повече подробности можете да чуете от интервюто в звуковия файл ТУК.


Интервюто взе Елена Димитрова, БНР Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички