home~w6bREC~zZyAux_j

Когато се говори за Своге, всички си представят сладки изкушения във вид на шоколад. Но всъщност градът е много повече от това, той е и духовен център на Дефилето. Както се очаква, генератор на духовни ценности е читалището.

НЧ “Градище 1907“ е създадено на 7 март 1907 г. от Зарко Христов Коцев.  На събранието е приет устав и име „Градище“, а на 4 април със заповед № 948 на Министерството на народното просвещение уставът е одобрен. През 1948 г.читалището е преименувано на „Димитър Благоев“, а на 19 юни 1991 г. общото събрание възстановява името, с което институцията е създадена. До 1986 г. се мести многократно в частни и общински сгради. В спомената година се настанява в обширна и модерна сграда в центъра на града.

В момента то разполага с библиотечни колекции от над 56 000 библиотечни единици и компютърна зала с безплатен интернет. Дейност на библиотеката е и създаденият през 2013 година Художествено-творчески клуб „Полет“. Той организира всеки месец нова изложба на местни и гостуващи художници и съчетава събитието с представяне на книги и литературни четения на  автори от общината и от цялата страна. Гости са били Боян Ангелов, Валентина Михайлова, Никола Николов, Георги Милев, Нушка Григорова и др. Клубът стимулира местните творци, като всяка година издава собствен сборник. В него се публикуват не само автори с утвърдени постижения, но и деца, участници в литературния конкурс, част от фестивала „Хей, пътечко моя“ – посветен на Калина Малина. Пишещите хора от Свогенския край са в постоянни контакти с литературни клубове от цялата страна. Седем клуба от градовете Своге, Враца, Ботевград, Елин Пелин, Бургас и селата Искрец (община Своге) и Игнатица (община Мездра) вече за трети път създават общ алманах.

През сезон 2014-2015 година в читалището развиват своя талант и умения около 200 деца и възрастни. Всички самодейни състави разкриват красотата на музикалното, певческо и танцово  изкуство и са основни участници в провеждането на културни прояви и събития от празничния календар на читалището и  на община Своге.

От 2015 година работят следните формации: Гимнастическа група за модерни танци, школа за гимнастика и танци, хор „Сезони”, фолклорна група „Китка”, любителски театър „Асорти”, детска вокална група, детски танцов състав „Ха, сега”, мажоретни формации за различни възрастови групи, школа по изобразително изкуство, школа по спортни танци, школа по пиано и други. Специално трябва да се отбележи художествено-творчески клуб „Полет”, който всеки месец представя различни автори и прави изложби.  Издал е два сборника до този момент, ”От съводие е твойто име” и „Полет над Грохотен” и участва в алманаха „Под лъчите на слънцето” на Конфедерацията на българските писатели. В него са включени поети и писатели от цялата страна – Враца, Мездра, Козлодуй, Ботевград, Свищов, Елин Пелин, Своге, Бургас и други.

Два фестивала се организират от читалището –  Фестивалът на любителското творчество „Огньове в дефилето“ и от 2013 година се провежда фестивала „Хей,пътечко моя“, посветен на поетесата и писателка Калина Малина. В него се състезават деца от три възрастови групи в четири вида изкуства – литература, живопис и приложни изкуства, пеене и художествено слово. Партньор в литературния конкурс и в организацията на фестивала е Съюзът  на българските писатели.  Лауреатите от литературния конкурс след това са публикувани в сборник – общ с възрастни автори от ХТК „Полет“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички