Илюстрация корица 1
 

Някой може да приеме, че романът на Биляна Гецова “ Животът, като всяка друга грижа“ е делничен роман, като открехне първите му страници. И може да е прав. Това е роман за живота като на всички нас, с неговите динамични моменти, радости и грижи.
Биляна Гецова се е представяла на литературното поприще като поетеса, харесвана и награждавана. Това е дебютната й белетристична книга, естествена и правдива като нашето ежедневие.
Тъй като авторката е юрист и икономист по образование, познавач на данъчното законодателство, тя води героите си през тези професии, през личния живот на няколко семейства, техните приятели, роднини, деца, през техния кръг и техните проблеми и отношения, през техните амбиции и удовлетворения.
Запознаваме се със Сара и Борик, Маги и Захари, Ваня и Николай, Андрей и Ана и хората около тях.
Докосването до съдбите на всички тези хора и техните близки, психологическото вглеждане на писателката в техните мисли, действия и разбирания, неоспоримо внушава, че съвременните хора са доста различни от предците ни, някак си са на дистанция, няма я тази естествена топлота от предишните поколения на техните родители например, съществува едно отдалечаване в общуването и във възгледите.
Но все пак добротата надделява.
Труден е диалогът с децата, има разминавания в техните представи за живота и този на родителите им, така правдиво и естествено пресъздаден, сякаш читателят е свидетел на всичко случващо се.
Разговорите в службата и разговорите у дома, поведението на малки и големи герои, гледната точка за живота и смъртта дори, всичко това прави романът пълнокръвен и го насища със смисъл. Шеги, страхове, усмивки, притеснения – всичко има между тези интересни страници.
Пътища, раздели и прегръдки.

Дали е наблюдавала своите герои, дали са обобщителни образи от много хора или има превес на художествената измислица, това аз не зная и не мога да преценя, но всички те са живи и осезаеми, има ги в нашето съвремие и са между нас.

Специално внимание искам да обърна на стила на Биляна Гецова.Той не е груб, нито жаргонен, като се случва днес в интелектуалните среди. Той е топъл и човешки, в каквито и ситуации да попадат героите на авторката. Паралелно с диалозите, фабулата се прекъсва и от психологическо проникновение, и отново ни връща към диалозите и груповите разговори по различни житейски теми.
Разкриват се непринудено характери и душевности на малки и големи, всеки в своя малък свят и със своите виждания как да се оправя в живота.

Не е за подценяване и оформлението на корицата. Къщите са така сплотени на първа корица, като задушевни съседки и приятелки, докоснати до мъдростта на есента в стилизирания облик на дървото до тях.

Съдържание и художествена форма, съчетани с художественото оформление, са в единство и хармония.

„Животът , като всяка друга грижа“, това е животът на всеки от нас и, ако не намерим пълно покритие със себе си и с този на нашите близки, ще се съгласим, че това е животът, с неговите уроци, щастливи мигове, тежнения и изплуване от трудностите.

Продължих може би малко повече словесната разходка из тази човешка книга, но, признавам, че го правя не само като литературен критик и писател, а и като развълнуван читател.
Биляна Гецова е колежка по перо и се е справила чудесно в литературно отношение.
Не съм изненадана, че тук проличаха толкова разностранни таланти.
Защото книгата ме завладя от първата до последната страница.

 

 

 

Росица КОПУКОВА,
литературен критик, писател и журналист в БНР

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички