Лого P&R

Проектът Pop&Rock Meets Jazz започва работа като дуо през август месец 2011 година около фестивала Аполония – Созопол и се състои от музикантите Петър Петров (Jazz Orpheus) и Славена Даскалова.  Идеологията на „Pop & Rock Meets Jazz” се крие в популярни поп и рок хитове, пречупени през светлината на джаза и модерния фюжън. Разнообразието на стилове придава още по-голяма палитра от импресии, а именно bossa nova, swing, blues, funky, преминавайки с музика от ’80 години до наши дни. Въпреки крехката си възраст дуото печели много последователи и продължава да пленява сърцата на публиката с неповторимото си звучене. През последните две години към проекта се присъединяват Денис Гоев тромпет и Лазар Бенов ударни.

“Pop & Rock Meets Jazz” вече има едно национално турне зад гърба си, награда от фестивала за „Нова Българска Поп и Рок песен“ за „Дебют в Поп и Рок музиката“ с песента „Искам да вярвам” по текст и музика на Славена Даскалова, както и многобройни концерти и участия във фестивали на територията на страната („A to Jazz“, „Перелик Еко Джаз Фест“, „Есенен салон на изкуствата – Перник“, „Музика под звездите” и други).

~~~

Славена Даскалова започва образованието си в град Плевен и още от ранна възраст демонстрира артистичните си дарби, участвайки в различни балетни постановки и детски модни ревюта. На 16 години участва в популярния конкурс за млади изпълнители „Хит минус 1“, след което записва и първите студийни проекти. Следват многобройни участия на различни сцени в град Плевен. През 1996- та година е приета в музикалната академия СИАНО и заминава за Италия, където участиятa продължават на различни сцени и в модни ревюта като певица, включително като гост-изпълнител на конкурса „Re e Regina del castello”, проведен в Санто Стефано Д’Авето – Генуа и излъчен пряко по TELE-GENOVA – Италия. През следващите 4 години продължават и студийните проекти в Радио Донна, както и съвместни записи с DJ Роберто Пинна. Завръща се в България през 1999 година, когато започва да учи в НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен и музикален театър. Участва в различни продукции включително филма „Ад либитум” (продукция на БНТ), музикални спектакли „Момче за продан”, „Прослушване” с режисьор проф. Б.Атанасова и в „Новата примадона” – режисьор проф. Н. Сейкова и в „Спящата красавица“. През 2003-та записва песента „Да започнем отначало” с аранжимент на Емил Бояджиев и специалното участие на Венци Благоев, и песента „Внимавай!” – музика и текст Явор Кирин, аранжимент Емил Бояджиев в студио „HITHOUSE”, които се излъчват по различни национални радиостанции. През декември влиза в класацията „BG ТОП 100” с песента „Внимавай!”. Следват многобройни участия на различни сцени из страната с групите „Bangs”, „Drinks”, „Да!”, както и много други различни музикални проекти. Понастоящем работи заедно с артиста Jazz Orpheus над различни музикално-сценични продукти.

~~~

Славена, нарисувай себе си с една дума или нота.

Стихия

Какво е изкуството?

Изкуството е храната на душата. Начин да изкараш вътрешния си свят на показ, но да позволиш на другия да го почувства по свой собствен начин. Изкуството е и лек за душата – както за създателите, така и за консуматорите му. Изкуството е и врата към други светове и реалности, чрез изкуството можеш да се пренесеш и да изживееш неща, които в реалния живот може да пропуснеш. Изкуството е учител, начин да се срещнеш с други култури, нрави и потребности. Изкуството е универсалният език на света.

Къде се крие вдъхновението?

Вдъхновението е във всичко около и вътре в нас. Просто трябва да си готов да го видиш и да го последваш. Вдъхновението може да е в малките неща, една капка дъжд върху листо, огрята от слунчев лъч, дълбока болка от нещо преживяно, добро дело, щастие, полъха на вятъра, бурните вълни… дори не е нужно да го търсиш..

Поезия или музика е животът? Или нещо друго?

Животът е Любов, а Любовта не може да е само едното. Животът е експлозията от срещата на музиката с поезията.

На какъв език говориш със света? Разбирате ли се?

Оказа се, че се опитвам да говоря на някакъв мой си език със света, който обаче светът още не е донаучил много добре и не винаги се разбираме. За щастие, частица от него все пак разбира моите бръщолевения. 😉

Каква е мелодията на щастието?

Мелодията на щастието много често е тишината. Истинското щастие е нещо дълбоко в нас, което няма нужда да бъде обличано нито в думи, нито в ноти.

Кое е по-важно – грамотността на словото или грамотността на сърцето?

Грамотността на словото и грамотността на сърцето вървят ръка за ръка. Ако няма грамотност на словото, сърцето ще остане неразбрано, ако пък няма грамотност на сърцето, словото ще бъде празно и без душа.

Вярваш ли в доброто и може ли то да победи както в приказките?

Да! Продължавам да вярвам както в доброто, така и в добрият край на нещата. Всичко зависи от нашата вътрешна нагласа, доброто живее във всеки един от нас, в някои се е скрило по-дълбоко, в други е на показ, но вярвам, че доброто е това, което движи реалността.

Кое е последното смислено нещо, което създаде, написа, изпя, записа – песен, стихотворение, дете, добро дело…?

Смисленото нещо е много относително, защото за едни е смислено, за други е авантюра. Старая се да правя смислени според мен неща всеки ден.

Какво искаш да кажеш на хората днес?

Да обичат повече както околните, така и себе си! Да търсят светлинката във всичко. Да се усмихват повече и да не се страхуват да се раздават. Колкото повече даваме, толкова повече получаваме. Да бъде Любов!

~~~

Jazz Orpheus (Петър Петров) започва музикалните си изяви още в 1 клас с 2-ра награда от регионален конкурс по китара в родния си гр. Ямбол. Тогава започват и уроците по цигулка и солфеж в музикална школа. Следват участия в различни концерти, както и самостоятелни. Печели призове в различни конкурси, между които една 2-ра, една първа и две специални награди в конкурси по цигулка. Участва в турнета с детския цигулков оркестър към читалище „Съгласие“ град Ямбол, до Германия, Унгария и Белгия. През 1997 продължава обучението си в НУМСИ „Професор Панчо Владигеров“ гр. Бургас с цигулка. Две години по-късно влиза във ВИГ Орфей, където продължава развитието си като китарист. Следват призове от конкурси с цигулка, камерна музика, конкурси за авторска музика. Участва в 6 поредни издания на фестивала „Бургас и морето“. През 2001 е концертмайстор и солист на училищния оркестър, както и на международния оркестър към „Есенни кореспондеции“ Баден-Баден – Бургас 1999. През 2002 е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с цигулка. Тук са и първите сериозни срещи с джаз музиката. Участва в различни концерти с джаз музиканти като Христо Йоцов, Милчо Левиев, Венци Благоев, Димитър Димитров, Юлиян Янев и др. След известно време променя изцяло музикалната си насоченост и работи само в джазовите среди. В последствие участва в различни групи включително „Mango Duende”, „Blue Hour” заедно с певеца Алекс Линарес. Организира авторски концерти съвместно с пианиста Юлиан Янев. Участва като гост-музикант в различни групи и на различни сцени. Работи като студиен музикант във Vinyl studio, където записва за Етиен Леви, Деси Добрева, Хале Казак и др.

~~~

Петър, нарисувай себе си с една дума или нота.

Snarki Puppy – „The Curtain“

Какво е изкуството?

Свобода. Изкуството дава възможност за разтваряне на собствените ни разбирания за себе си и света около нас. Изкуството обединява и освобождава хора от различни социални и емоционални нива.

Къде се крие вдъхновението?

Моето вдъхновение е в звука на музиката, нейния пулс и силните човешки усещания към другите човешки същества.

Поезия или музика е животът? Или нещо друго?

Животът е отношението между хората помежду им, природата и останалите космически елемнти. Ако това помага да се роди изкуство, то тогава аз съм щастлив.

На какъв език говориш със света? Разбирате ли се?

Опитвам се да общувам със света на различни езици и по различни канали. Не винаги сме на едно мнение, но се учим взаимно.

Каква е мелодията на щастието?

Щастието няма мелодия. Това е тишината , която ти дава възможност да усетиш щастието да те завладява отвътре.

Кое е по-важно – грамотността на словото или грамотността на сърцето?

Грамотността на сърцето винаги ще бъде по-важна. Другото може да се научи.

Вярваш ли в доброто и може ли то да победи както в приказките?

Все още се намират хора, които ме вдъхновяват да вярвам в положителното, такива които ме карат да искам да се развивам като човек и артист.

Кое е последното смислено нещо, което създаде, написа, изпя, записа – песен, стихотворение, дете, добро дело…?

Песента „Спомени“ по текст на Симеон Аспарухов.

Какво искаш да кажеш на хората днес?

Да спрат, докато не чуят тишината отвътре и да усетят щастието.

~~~

В рамките на благотворителното събитие „24“ Pop&Rock meet Jazz ще изпълнят техни авторски парчета от предстоящия албум на групата, някои от които по текстове на поетите Симеон Аспарухов и Емилиян Примов.

~~~

Въпросите зададоха Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов

Фотографии: Pop&Rock Meets Jazz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички