08_BB_FB_COVER_KONKURS

Издателство „Библиотека България“

обявява

IV Национален литературен конкурс

„Вие пишете, ние четем“, 2022 –

„Любовта не е метафора“, поезия

1 септември-1 декември 2022


~~~

ВиеПишетеНиеЧетем слага началото на вдъхновената есен!

Време е за ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ на нашия конкурс за ваш авторски текст.

Този път очакваме ВАШИТЕ СТИХОТВОРЕНИЯ на тема
 Л Ю Б О В Т А  Н Е  Е  М Е Т А Ф О Р А

Конкурсът е с национален статут, анонимен и се провежда за четвърта година. Участниците трябва да са пълнолетни граждани. Авторите участват с максимум три поетични текста във формат word. Задължително условие е изпратените текстове да не са издавани досега. За неиздадено произведение се приема това, което към крайната дата за участие в конкурса не е публикувано (на хартиен носител или в електронна книга) от издател в обособен том, включително в сборник от множество автори. 

Творбите за конкурса „Вие пишете, ние четем“ се изпращат в електронен вид, в два файла – един файл само с текстовете (неподписан) и един файл – с текстовете, с име, фамилия, адрес и телефон за обратна връзка, на адрес: 
office@biblioteka-bulgaria.bg
Срок за изпращане: 01.09.2022-01.12.2022 г.

ЖУРИ:

1. Камелия Кондова, председател на журито

Камелия Кондова е родена през 1969 г. в Добрич. Съавтор на две деца и автор на стихосбирките: „Повод за живот“„Не и милост“ , „Как се обича художник“  „Тепърва ще се уча на живот“ , „Небе под ада“, „Малки смърти“, „Бай Георги има тъжни рамене“, „Неделята, която беше в понеделник“, „Спомням си, че и без тебе съм живяла“

Отличавана е с Голямата награда на националния конкурс „Петя Дубарова“, с Голямата награда на националния конкурс „Веселин Ханчев“ (двукратно), с Първа награда на в. „Литературен глас“ – Стара Загора, с Първа награда от националния конкурс „Петър Алипиев“ (2003 год.) , Наградата на СБП за „Малки смърти“, наградата „Изворът на Белоногата“, наградата на името на Дора Габе и др.

Редактор на над 100 поетични, а и прозаични книги  на български автори през последните  30 години.

2. Димитър Гачев, член на журито

Димитър Гачев е роден на 16.08.1967 г. в Пловдив. По професия е лекар. Пише повече от двайсет години, но на литературната сцена се появява през 2005 г. Оттогава е носител на повече от десет национални поетични награди. Лауреат на „Яворови дни“ (Поморие, 2006), Мелнишки поетични вечери (2005), „Магията Любов“ (Казанлък, 2008), Първа награда на конкурса „В полите на Витоша“, (2012 и 2015), Награда на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов“ (2015) и други.
Автор на стихосбирките „Сто“ (2006), за която получава наградата „Добромир Тонев“, „Планина за сбогом“ (2007), „Онзи край на живота“ (2009), „Восъчни печати“ (2012), „Дете край Вавилон“ (2016), „Преди реките“ (2020). Автор е на романа „Маса за един“ и сборник разкази „Уудсток в градината“ (2020) Има публикации в периодичния печат, произведенията му са превеждани на френски и италиански. Член на Съюза на българските писатели. Организатор на конкурса „Думи в цвят“ (гр. Пазарджик) за произведения на изобразителното изкуство по текстове на интернет поети.

3. Ива Спиридонова, член на журито

Ива Спиридонова е автор на три поетични книги, съсобственик и редактор в Издателство „Библиотека България“. Филолог, преподавател по български и английски език. Пише поезия, ревюта и критика в литературни платформи, редактира и рецензира книги, организира литературни събития. Съосновател на движението Нова Асоциална поезия, член на Асоциация на младите български писатели, член на Съюза на българските писатели.

4. Симеон Аспарухов, координатор на конкурса

Симеон Аспарухов е автор на три поетични книги. Съсобственик и управител в издателство „Библиотека България“. Работи като редактор, пише ревюта, поддържа рубрики в литературни платформи. Член на Съюза на българските писатели и Асоциацията на младите български писатели.

НАГРАДИ

Първа награда – плакет, грамота и издаване на стихосбирка през 2023 г.
Втора награда – плакет, грамота и 300 лв.
Трета награда – плакет, грамота и 200 лв.

На 25 януари 2023 г. в София, на традиционната официална церемония и рожден ден на издателството ще бъдат обявени имената на победителите.

Очакваме вашите текстове и ви желаем вдъхновение!

Comments(7)

 1. […] Официална страница: ТУК.  […]

  • Петя

  • 1 година ago

  Обявени ли са резултатите?

   • biblioteka-bulgaria

   • 1 година ago

   Да, качени са на сайта на издателството.

  • Христина

  • 5 месеца ago

  Ще се издава ли книга с номинирани произведения?

   • biblioteka-bulgaria

   • 4 месеца ago

   Здравейте! Наградата в конкурса от 2022 година е издаване на стихосбирка на победителя в конкурса. Книгата вече излезе – „Сирените на небесната полиция“ от Иво Беров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички