Collage article

 

Място, в което миналото и бъдещето те прегръщат топло, говорят напевно и разказват обаятелно.
Място, в което откриваш настоящето красиво, смислено и одухотворено, отвъд прекаления шум, празнодневие и пошлост.
Място, чието челично сърце неуморно отмерва най-силните български пулсации и изгражда онзи най-дълбок смисъл на това, което днес наричаме гражданственост.
Читалището като убежище, историческа памет, еталон за общество, мерило за прогрес, обществено-културен феномен вече близо 170 години е онази животворна сплав, благодарение на която съществува демократичното, просветено и действено общество. Неизменно този оазис на словесността и смисъла се асоциира с най-българския празник – 24 май.
С убеждението, че читалището, като най-съкровен дом на словото, заслужава особена грижа, екипът на „Библиотека България“ проведе ежегодната си кампания „24 книги за 24 читалища за 24 май“ за трета поредна година.
Тази година книги на стойност над 10 000 лева бяха лично дарени на избрани софийски читалища. Срещите на издателите с читалищните дейци бяха много емоционални и доказаха важността на мисията, която издателство „Библиотека България“ следва – да открива най-добрите български автори и да ги среща с най-ценните им читатели чрез силата на българското слово.
Ето какво споделят основателите на издателството за проведената кампания:
„Изключително е усещането да срещнеш читалищните съвременни дейци, които в условия на интензивна технологична конкурентна среда, успяват да внесат порядък в библиотеките и читалищната дейност, да изведат книгите на онзи пиедестал, който те по презумпция заслужават, да облагородяват работната среда и да привличат нови и нови читатели и почитатели в лицето на децата и младежта. Покланям се пред светлината ви, мъдри хора!“ Симеон Аспарухов.
„Въпреки трудностите и времето, в което живеем, след посещенията ни в читалищата, които избрахме да включим в нашата ежегодна инициатива “24 книги за 24 читалища на 24 май”, съм обнадеждена, защото все още съществуват хора, които носят обичта към книгите в сърцето си. Благодарение на тях прозорчетата на тези духовни средища светят. За онези хора, които имат нужда от тази светлинка. А те никак не са малко. Пожелавам ни да стават все повече!“ Ива Спиридонова
От своя страна, екипите на читалищата изразиха своята радост и благодарност за възможността да обогатят каталозите с едни от най-търсените заглавия на отбрани и изключително талантливи български автори.
Ето и пълния списък на книгите, които вече намериха своето място в топлите прегръдки на софийските читалища и очакват своите читатели:
1 Непознатият поет Трифон Кунев
2 Сирените на небесната полиция
3 Подкова за Троянски кон
4 Право на самота
5 Продавачът на илюзии
6 Религия на любовта
7 От хаоса на преживяното с даровити и бездарни
8 Прасето и художникът
9 Писма до Цветаева
10 Селена
11 Играта
12 (Извън)градски човек
13 Разминавания по еднопосочни улици
14 (Не)възможна история
15 Сто години зима
16 Няколко вида последователност
17 Из нощните записки на една сова
18 Обратната страна на света
19 Мътната река на надеждата
20 Играта продължава
21 Прекъснати връзки
22 Дойдох да ви прегърна
23 Заведи ме на кино
24 От болката ми е светло

 

Статията подготви Зарина Василева, PR

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички